Weer De Lijn

“Op woensdag 10 januari 2024 vond er - weer? - een actualiteitsdebat plaats over De Lijn tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement. 
Het was - pas - geleden van woensdag 13 december 2023”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. 

Uiteraard draaide het debat rond de diverse problemen inzake de uitrol van de basisbereikbaarheid door de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn, waar de media de laatste weken en zeker dagen van uitpuilen. Maar zoals zo vaak, zeker in het Vlaams Parlement, was het eerder een welles-nietesspel dan een echt debat.

Het is nochtans duidelijk: beter openbaar vervoer is enkel mogelijk met meer financiële middelen.

Sedert zaterdag 6 januari 2024 vallen de regeringspartijen N-VA, cd&v en Open Vld over elkaar in diezelfde media met tegenstrijdige verklaringen.
Cd&v en Open Vld willen meer geld voor De Lijn, N-VA niet.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) heeft in Het Laatste Nieuws van zaterdag 6 januari 2024 zelfs frontaal N-VA Bart De Wever aangevallen.(1)

Maar niets daarvan in het actualiteitsdebat.
Al die uitlatingen in de pers zijn blijkbaar niet gebeurd.
Wie gelooft die mensen nog?

Tot tweemaal toe kreeg ik geen antwoord op deze nochtans duidelijke en korte vraag.
In tegenstelling tot heel wat collega’s in het Vlaams Parlement ben ik gewoonlijk kort en duidelijk.
Blijkbaar werden woensdagmiddag alle verklaringen in de pers ineens ingeslikt.

Deze manier van werken is voor mij onder andere één van de grote oorzaken van de desinteresse van de burger in de politiek en zelfs van de antipolitiek.
Nog meer, van het steeds verder in gevaar brengen van onze democratie.
Eerst grote verklaringen in de media doen en dan achteraf in het parlement, waar het net gezegd zou moeten worden en waar erover gedebatteerd zou moeten worden, ‘de staart intrekken’.
Wat het nog erger maakt, zijn dan zulke schijndebatten in het Vlaams Parlement, zelfs twee op minder dan een maand. Maar wat zou het Vlaams Parlement anders moeten doen? Ik herhaal mijn pleidooi om eerlijk te zijn tegen de burger en toe te geven dat al onze parlementen vaak zoeken om de tijd toch maar op te vullen.(2)
Een reden temeer om het institutionele debat opnieuw te voeren.
Mijn visie is duidelijk: opnieuw dubbelmandaten, weliswaar éénmaal betaald, invoeren, waarbij er op sommige momenten federale thema’s aan bod komen en op andere in ons geval Vlaamse.(3)
Mijn goede collega en buurvrouw Annick Lambrecht (VOORUIT) vatte het goed samen: “Ze dronken een glas, ze pisten een plas en ze lieten de zaak zoals ze was”, zoals zo vaak in het Vlaams Parlement.

Hieronder vindt u mijn vragen tijdens de plenaire vergadering.(4)” 

 

___