Wat is dat toch met het voetbal?

“Het gaat van kwaad naar erger in het Belgisch voetbal.”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Waar gaat dit eindigen?
 
‘Voetbal is de belangrijkste bijzaak van het leven(1)’.
Dat kan best zijn, maar een reden temeer om aandacht te schenken aan hoe het steeds maar weer verkeerd gaat en om er vooral iets proberen aan te doen. En niet de overheid, wel het voetbal en de organisatie(s) errond.
De Belgische voetbalcompetitie is pas enkele weken bezig en er hebben zich al een aantal ernstige incidenten voorgedaan.

 
Op zondag 4 augustus 2024 bracht een deel van de Brugse harde kern supporters een Nazi-groet uit op een antiracisme-actie in de wedstrijd tegen Standard Luik.(1)
Afgelopen zaterdag  17 augustus 2024 zijn supporters van Patro Eisden aangevallen door een gemaskerde groep uit Genk.(2)
Tijdens de wedstrijd Club Brugge-Royal Antwerp FC op zondag 18 augustus 2024 zijn een aantal thuissupporters gewond geraakt nadat supporters van Antwerp een vuurpijl wierpen.(3)
 
Het ergste vond ik de interviews met een aantal supporters van Club Brugge tijdens het Vlaamse Radio en Televisie (VRT)-middagjournaal van zondag 18 augustus 2024 over die Hitlergroet.
Gaande van dat is toch zo erg niet tot ik ken de Hitlergroet niet.
Wat gaan we nog krijgen? Moeten de voetbalclubs misschien een geschiedenisboekje beginnen mee te geven als supporters hun kaarten kopen?
Dat kan echt niet meer.

 
Pro League en Koninklijke Belgische Voetbalbond: neem eindelijk uw verantwoordelijkheid en straf de desbetreffende clubs zwaar, of door hen heel veel geld te doen betalen, of door hen punten af te nemen.
Clubs moeten instaan voor hun supporters, zij maken er integraal deel van uit.
Pas dan zullen er echte maatregelen volgen. Het is nog niet erg genoeg met het extreemrechtse gedachtengoed in onze samenleving en dan leent het Belgisch voetbal zich er ook nog eens toe om het te laten verspreiden.
Foei Belgisch voetbal.
 
Ja, ik ben een ontgoochelde voetballiefhebber.”
___ 

Tags: