Verbroederen met de PS

Op vrijdag 17 september 2021 heeft de VOORUIT fractie in het Vlaams parlement een werkbezoek gebracht aan Charleroi.

  

In de voormiddag was er een korte stadswandeling met onder andere de inhuldiging van het beeld van Guust Flater (Gaston Lagaffe) in aanwezigheid van auteur André Franquin en burgemeester en PS-voorzitter Paul Magnette.

In de namiddag waren er toelichtingen door burgemeester  en PS-voorzitter Paul Magnette over de reconversie en de plannen van de stad Charleroi en door Thomas Dermine, staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid over het relanceplan van de federale regering en de regio’s dat België ingediend heeft bij de Europese Unie (EU).

“Met de bijna volledige sluiting van de staalindustrie in en rond Charleroi kunnen er perfect vergelijkingen getrokken worden met de sluiting van de Kempische Steenkolenmijnen (KS) eind jaren ’80-begin jaren ’90 in Limburg”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“De sluiting van Caterpillar Belgium in Gosselies (Charleroi)  is dan weer vergelijkbaar met de sluiting van de Ford-fabrieken in Genk.

Het is niet voor niets dat Charleroi zich onder andere baseert op het Strategisch Actieplan voor Limburg (SALK) om te trachten de nodige reconversie te realiseren.

  

In Vlaanderen kennen wij ook heel wat leegstand van winkels en middenstandszaken, maar dat is niet vergelijkbaar met wat zich voordoet in sommige straten in het centrum van Charleroi.

Zulke verbroedering tussen PS en VOORUIT zou meer moeten gebeuren, bijvoorbeeld ook op het niveau van gemeenten en/of partijafdelingen.
Persoonlijk contact is de beste manier om opnieuw meer toenadering te krijgen tussen de gemeenschappen en de gewesten. Bovendien is er meer wat ons bindt tussen beide partijen dan wat ons scheidt.”