Tuincoach: goed idee

De stad Kortrijk heeft de idee van een Tuincoach ingevoerd. (1)
Alle middelen om bij te dragen aan de biodiversiteit en het beheersen van de klimaatproblematiek zijn goed.

“Willen we ons klimaat redden, zal iedereen op haar/zijn manier en volgens de eigen mogelijkheden inspanningen moeten doen”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“De overheid moet de bevolking daar zoveel mogelijk in steunen en dat kan soms over relatief kleine inspanningen gaan met een relatief groot resultaat.

Met de Tuincoach biedt de stad Kortrijk gratis professionele begeleiding aan voor de inwoners.
De bedoeling is vooral meer biodiversiteit (dieren en planten) en natuur in de tuinen te brengen
en een goed evenwicht te bekomen tussen een praktische, esthetische en natuurlijke invulling.

Een meer natuurlijke en biodiverse tuin vormt een natuurlijke buffer tegen langdurige droogte, extreme wateroverlast, luchtvervuiling, extreme hitte en wind.
Natuurlijke tuinen beschermen meer bestendig tegen de extreme weersomstandigheden, waar we meer en meer rekening zullen moeten mee houden.

Het systeem is éénvoudig.
Geïnteresseerde inwoners kunnen via een formulier een korte beschrijving van de huidige situatie van hun tuin en hun wensen geven.
Dan komt de Tuincoach langs en maakt een advies op maat van de tuin.

Zulke initiatieven zijn ideaal om de klimaatproblematiek en het biodiversiteitsgegeven dichter bij de burger te brengen.

De stad Sint-Truiden heeft de goedkeuring van het klimaatplan op vraag van Groen en sp.a uitgesteld tijdens de gemeenteraad van maandag 27 april 2020. De stad was toch al te laat, dus kan dat uitstel geen kwaad. Zo krijgen wij als oppositie (misschien) de kans om eventuele aanpassingen voor te stellen.
Het zou goed zijn dat er een resem voorstellen zou in opgenomen worden hoe burgers zoveel mogelijk mee kunnen ingezet worden, met steun van de stad, om de klimaatdoelstellingen te realiseren.
De idee van tuincoaches past daar perfect in.”