Schuld stad Sint-Truiden: zo erg is het!

“De financiële toestand van de stad Sint-Truiden ziet er, zacht uitgedrukt, niet goed uit.
Onderstaande grafiek, die van de financiële dienst van de stad Sint-Truiden komt, bevestigt dit nog maar eens.
Meerderheid of oppositie, objectiever kan niet”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Toen VOORUIT - sp.a - in de oppositie gedrongen werd einde 2012, was de totale schuld van de stad Sint-Truiden ongeveer 70 000 000 euro, per inwoner 1751,95 euro.
Einde 2023 was deze schuld opgelopen tot net onder de 130 000 000 euro of 2990,40 euro per inwoner.

Op de grafiek kan ook bekeken worden welke instelling verantwoordelijk is voor welke schulden: de gemeente, het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) of één van de Autonome Gemeentebedrijven (AGB’s).

Het worden dus harde tijden voor de stad Sint-Truiden.
Als VOORUIT zullen wij geen loze beloftes doen naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024 en een eerder beperkt en realistisch programma presenteren. Maar wij willen onze verantwoordelijkheid niet ontlopen.

Het komt erop aan Sint-Truiden echt opnieuw te besturen, de financiën te saneren, onder andere schuldafbouw, en de zaken te realiseren, waarvan de burgers echt wakker liggen. Enkel zo, samen met het achter ons laten van de schandalen, kan het imago van onze stad opnieuw opgebouwd worden.

Ik herhaal nog eens de uitspraak van de nieuwe financieel directeur Paul Vanstraelen bij zijn aanstelling: “Nog zeker tien jaar vinger op de knop”.(1)
___