Over ‘gele brooddozen’ en ‘personenalarmsystemen’

“Tijdens de gemeenteraad van maandag 28 november 2022 heeft VOORUIT Sint-Truiden het nog maar eens opgenomen voor de kwetsbare groep van senioren in het algemeen en het gegeven van eenzaamheid binnen die doelgroep in het bijzonder”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

“Enerzijds heeft collega VOORUIT-gemeenteraadslid Hilde Cops-Visser nogmaals aangedrongen dat de stad of het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) gele brooddozen zou voorzien voor de specifieke groep van senioren, zieken en/of kwetsbaren.
Die brooddoos of iets vergelijkbaars kan in de frigo bewaard worden.
In die brooddoos zit basisinformatie, die belangrijk is bij een ernstige of levensbedreigende toestand. Die informatie handelt onder andere over de bloedgroep, allergieën en/of de medicatie.
Deze gegevens kunnen in bepaalde omstandigheden van cruciaal belang zijn.

Anderzijds heeft collega VOORUIT-gemeenteraadslid Erwin Vaes nog eens gepleit dat het OCMW zou tussenkomen bij de aankoop van personenalarmsystemen voor alleenstaande hulpbehoevenden.
Dat is een belangrijk instrument om de toenemende eenzaamheid in onze maatschappij tegen te gaan.

De cd&v-N-VA-Open Vld meerderheid ging het nog eens (laten) bekijken. Zal wel weer niets worden zeker.

De groep van senioren en ouderen binnen de bevolking wordt steeds groter, ook in Sint-Truiden. Daarom vinden wij dat er meer aandacht zou moeten voor zijn binnen het beleid.”