KempenBroek: erkend als biosfeergebied

“Grenspark KempenBroek is door de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) erkend als zogeheten biosfeergebied.
Een goede zaak voor Limburg en voor de natuur", zegt Ludwig Vandenhove.

"Als toenmalig Limburgs gedeputeerde en voorzitter van de vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland (vzw RLKM) ben ik indertijd nauw betrokken geweest bij de opmaak van het dossier voor deze erkenning.

KempenBroek ligt op de grens van de provincies Belgisch Limburg, Nederlands Limburg en Noord-Brabant (Nederland). Dus een samenwerking tussen twee landen, drie provincies en zeven gemeenten.
Het is om en bij de 25 000 hectaren en beslaat de gemeenten Craenendonck, Weert en Nederweert (Nederland) en Bocholt, Bree, Kinrooi en Maaseik (België).
Het gebied bevat een hele diversiteit aan landschappen: moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en landbouw.

In biosfeergebieden werken lokale gemeenschappen samen aan een positieve, duurzame toekomst voor zichzelf en hun streek.
Het is een erkenning van de manier waarop de mens met de omgeving omgaat en er zorg voor draagt voor de toekomstige generaties. 

De bedoeling is dat innovatieve methoden voor de bescherming van de biodiversiteit hand in hand gaan met sociaal-economische ontwikkeling.
De UNESCO verwacht dat biosfeergebieden hun doelen bereiken via een actieve dialoog tussen de mensen en de diverse bevolkingsgroepen, niet door bijkomende wetgeving of nieuwe regels te creëren of door beperkingen op te leggen.

Wereldwijd zijn er 748 biosfeergebieden in 134 landen (cijfer uit 2023). KempenBroek is het 24ste grensoverschrijdende en wordt alzo een deel van een internationaal netwerk van gebieden, die de harmonie en de samenwerking tussen mensen en natuur bevorderen.(1)

Deze erkenning is een bijkomende troef voor toerisme en recreatie en geldt voor tien jaar.
Er komen bijkomende wandel- en fietsroutes en bijzondere plekken en bezienswaardigheden in het betrokken gebied zullen meer in de belangstelling geplaatst worden.(2)

Natuur stopt niet aan landsgrenzen en KempenBroek is daar een mooi voorbeeld van.”
___