Dierenwelzijn en het EU-voorzitterschap
“België en Vlaanderen worden voorzitter van de Europese Unie (EU) gedurende de eerste zes maanden van 2024.
Welke zijn de prioriteiten van Vlaanderen qua dierenwelzijnsbeleid gedurende dat voorzitterschap?”, vraagt Vlaams Parlementslid Ludwig Vandenhove zich af.
“Tijdens vragen en besprekingen in de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement wordt er vaak verwezen door Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) naar Europa als reden waarom er geen specifieke Vlaamse beslissingen worden genomen rond bepaalde dierenwelzijnsvraagstukken.
Voor mij betekent dit in bepaalde mate het afschuiven van de eigen verantwoordelijkheid.
Ik ben benieuwd in hoeverre de minister nu gebruik zal maken van dit Europees voorzitterschap om bepaalde standpunten door te drukken.
In diezelfde context is het belangrijk dat de EU na de Europese verkiezingen (eindelijk) een specifieke Eurocommissaris voor Dierenwelzijn zou aanduiden.
Ik ondervroeg minister Ben Weyts tijdens de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn op woensdag 13 december 2023.”
Hieronder vindt u de tussenkomsten van Ludwig Vandenhove en de antwoorden van minister Ben Weyts.(1)
___
- (1)Zie www.vlaamsparlement.be, Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand en Dierenwelzijn van woensdag 13 december 2023.
- Zie onder andere ook ‘Vlaams dierenwelzijnsbeleid: goed, maar…’ van woensdag 22 november 2023 op deze website.
- Foto: www.vlaamsparlement.be.