Ballonnen: slecht voor dieren en voor het milieu!

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Ballonnen: slecht voor dieren en voor het milieu!

De stad Oostende heeft als eerste gemeente een verbod op het oplaten van (feest)ballonnen uitgevaardigd. (1)

"Een moedige beslissing", zegt gedeputeerde van Dierenwelzijn en Leefmilieu en Natuur Ludwig Vandenhove.

"Via beken en rivieren kunnen ballonnen in de zee of in de oceanen terechtkomen.
De ballon behoort inmiddels tot één van de meest voorkomende soorten zwerfafval op stranden en staan op de 6de plaats van objecten die op het strand worden gevonden.

Resten van ballonnen in de natuur zijn ook gevaarlijk voor dieren.
Dieren kunnen verstrikt geraken in de sierlinten en afsluiters, zodat ze geen voedsel meer kunnen zoeken. Bovendien kunnen dieren ballonresten als voedsel aanzien en ze opeten, waardoor soms de maag en darmen verstoppen. Zo sterven ze uiteindelijk van de honger. 

Daarnaast is er het gebruik van het edelgas Helium, waarmee ze meestal gevuld worden. 
Het gaat om een steeds schaarser wordende grondstof, zodat een ballon zeer langzaam afbreekt in het milieu en ballonnen voor kortsluiting in bovenleidingen kunnen zorgen.

Latex rubber, ook al is het van natuurlijke oorsprong, breekt niet snel genoeg af om het eten ervan door zeedieren en mogelijke schade in hun maag- en darmsysteem (en verhongeren) te voorkomen.

Onderzoek door de universiteit van Wageningen gedurende de voorbije 30 jaar, leert dat minstens 2% van de onderzochte magen van dood gevonden stormvogels aan de Noordzeekusten ballonresten bevatten.

Weerballonnen zijn onvermijdelijk voor het maken van betrouwbare weersvoorspellingen. Maar dat geldt niet voor de kortdurende aanblik van een massa feestballonnen die in de lucht verdwijnt.
Mogelijke alternatieven? Ballonnen ophangen en na afloop van het feest verwijderen, stoepkrijt, kaarsen, vlaggen of vlaggetjes, bloemen, muziek, etc. (2)

Sommigen zullen zeggen weer een verbod.
Dat is correct, maar door de talrijke ingrepen van de mens in de natuur is het evenwicht fundamenteel verbroken, zodat dit soort maatregelen noodzakelijk wordt.
We moeten in de maatschappij naar een nieuw evenwicht tussen positief gedrag en soms verbodsbepalingen.

Moet elke gemeente nu ballonnen verbieden?
Neen, maar elke gemeente moet wel beginnen met sensibilisering.
Een verbod is dan eventueel een volgende stap.

Proficiat aan de stad Oostende voor de voortrekkersrol."  

 

(1) Oostende raadt oplaten ballonnen af: "Slecht voor milieu én voor dieren". Het Laatste Nieuws, 17-01-2018, p. 15.
(2) Weetjes over afval van ballonnen. www.oostende.be, 11-01-2018.

Zie ook Kunstwerken afvalkunstenaar Toon Eerdekens in provinciehuis van 14-03-2014 op deze website.