Algemeen meerjarenplan (AMJP): vrij dramatisch

“Elke gemeente moet minimaal éénmaal per jaar het AMJP aanpassen aan de realiteit. 
In Sint-Truiden gebeurt dat tijdens de gemeenteraad van maandag 18 of dinsdag 19 december 2023”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. 

“Tijdens de vergadering van de gemeenteraadscommissie van dinsdag 5 december 2023 werd al de nodige toelichting gegeven. En wat wij als VOORUIT al lang zeggen, wordt bevestigd.
De toestand van de gemeentefinanciën ziet er slecht uit.

Er worden heel wat kunstmatige ingrepen gedaan om in 2025 toch nog een positieve autofinancieringsmarge (het bewijs dat alles kan betaald worden) te bekomen, zoals opgelegd door Vlaanderen.
De cd&v-N-VA-Open Vld-meerderheid schrapt veel plannen, die de afgelopen jaren zijn aangekondigd.
De financiële problemen van de stad worden doorgeschoven naar de volgende generatie en de toekomstige coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024. 

Huidig schepen van Financiën Gunther Dauw (N-VA) is ook duidelijk in Het Belang van Limburg van vrijdag 8 december 2023: “Meerjarenplanning maakt twee dingen duidelijk: schrappen en besparen” (1). Bovendien spaart hij huidig burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) niet in zijn kritiek, omdat zij in haar periode als schepen van Financiën eveneens teveel “kortetermijnleningen afgesloten heeft om op korte termijn gaten te vullen.
Eindelijk de waarheid!."

Hierrond vindt u de perstekst van VOORUIT Sint-Truiden, opgesteld door fractieleider Gert Stas.


___