Afval Pukkelpop nog veel te doen

Net zoals op andere festivals, blijft ook na Pukkelpop heel wat afval achter. (1)

Positief is dat organisaties, zoals de kringwinkel en voedselbank Team Hope, er alles aan doen om het afval zoveel mogelijk te kanaliseren, zodat het opnieuw kan gebruikt worden. (2)

 

Ondanks alle inspanningen, ook van de festivalorganisatoren, is er nog veel te doen qua sensibilisering van de bevolking in het algemeen en de jeugd in het bijzonder als het gaat over ons milieu, het klimaat en aanverwante thema’s”, zegt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove.

Voor mij is er geen verband tussen het uitjouwen van klimaatactiviste Anuna De Wever tijdens haar toespraak en dit gegeven. Ik begrijp wel dat die link door de gemiddelde burger, die niet dagelijks met de maatschappij en de politiek bezig is, onmiddellijk gemaakt wordt. (3)

 

Maar dit mag ons niet blind maken voor het gegeven dat het precies jongeren zijn, die nog veel meer bewust moeten gemaakt worden.

Bewustmaking, sensibilisering, preventie: allemaal goed en wel, maar als dat toch blijkt onvoldoende te werken, moet er iets anders gebeuren.

Een stok achter de deur? Maar welke?

Een symbolische bijdrage vragen per ingangsticket zonder een ander debat los te weken over de hoogte van de ticketprijzen?

Een beetje vergelijkbaar met personen, die reizen met het vliegtuig en een bedrag storten aan een organisatie, die zich bezighoudt met het klimaat of het milieu.

Het is maar een suggestie en alle ideeën zijn welkom, maar dat jongeren zo (blijven) omgaan met afval, mag ons als maatschappijen politiek niet onberoerd laten. 

 

(1)’Pukkelpop, na het festival het stort: “Ja, er is nog afval, maar het gaat elk jaar beter”’, www.hln.be/in-de-buurt/sint-truiden, maandag 19 augustus 2019.

(2)’Buit op Pukkelpop: 2 ton tenten en stoeltjes, 4,5 ton voedsel en 2.500 liter bier’, www.hetbelangvanlimburg.be, woensdag 21 augustus 2019.

(3)’Vlaamse vlaggen op Pukkelpop 2019’, www.ludwigvandenhove.be, maandag 19 augustus 2019.