Abdij Sint-Truiden: concreet, realistisch plan opmaken
“De abdij, vlakbij de Grote Markt, blijft het historisch hart van Sint-Truiden”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Studies en plannen zijn niet de oplossing, wel een realistische meerjarenplanning waarbij er jaarlijks een bepaald bedrag geïnvesteerd wordt en bepaalde werken worden uitgevoerd.
Dat is wat er gebeurd is tijdens mijn periode van 18 jaar burgemeester en wat net niet gebeurd is tijdens de voorbije twee legislaturen van cd&v-Open Vld (2012-2018) en cd&v-N-VA-Open Vld (2018-2024).
Het overzicht van 1995 tot en met 2012 kan u terugvinden op mijn website.(1)
De toestand waarin de huidige Academiezaal zich bevindt is de veruiterlijking van het gegeven dat de coalities van de afgelopen twee legislaturen er geen of weinig aandacht aan besteed hebben.
Zo een meerjarenplan moet kaderen binnen het moeilijk budgettair plaatje van de stad Sint-Truiden.
De vzw Abdij, Stad en Regio dient hierbij nauw betrokken te worden.
Tijdens de laatste gemeenteraad van maandag 26 augustus 2024 is er een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met Herita, de zogeheten Vlaamse National Trust, die erfgoedsites beheert en restaureert, om ze zo te bewaren voor toekomstige generaties.(2)
Ik citeer uit de begeleidende nota: “Er wordt een ‘Erfgoedlab’ op de site geïnstalleerd.
Herita engageert zich om samen met ons de beleving op de abdijsite te vergroten en de Truienaren opnieuw kennis te laten maken met de abdij, die aan de oorsprong ligt van onze stad.”
Niemand kan daar iets tegen hebben.
Dat is ongetwijfeld goed voor de uitstraling van Sint-Truiden en de abdij, maar welke praktische resultaten levert het op?
Hoeveel financiële en personele middelen moet de stad Sint-Truiden erin investeren?
Een goede huisvader, bijgevolg ook een stad, onderhoudt de eigen gebouwen, of ze nu beschermd zijn of niet. Ook hiermee zal binnen het globale budgettaire kader rekening moeten gehouden worden. Denken we bijvoorbeeld maar aan de slechte toestand van het administratief centrum, Kazernevest 13 en van het vroegere weeshuis waar nu de Academie Haspengouw Beeld gevestigd is (Gorsemweg 55-57).
Wie ook de meerderheid uitmaakt na de gemeenteraadsverkiezingen, er zullen keuzes moeten gemaakt worden.
Dat is net niet gebeurd tussen 2012 en nu met de belabberde financiële toestand tot gevolg.
VOORUIT heeft geen schrik om te kiezen als de keuzes maar uitgelegd en gemotiveerd worden.
Dat is net de essentie van beleid.”
___
- (1)’Abdij: concreet, realistisch plan opmaken’, www.ludwigvandenhove.be, vrijdag 29 augustus 2014.
- Zie onder andere ‘Voor wanneer een concreet realistisch plan voor de Abdij?’ van maandag 18 januari 2021 op deze website.
- Foto: Shutterstock.com.