Vergroening speelplaatsen scholen

“Het is als politicus altijd fijn als ideeën overgenomen worden en projecten verdergezet worden door andere collega’s, al dan niet op andere niveaus”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Dat betekent dat je goed werk geleverd hebt.

Nemen we nu bijvoorbeeld het project van de vergroening van speelplaatsen.

Na het opzetten van een aantal experimenten met de Limburgse Regionale Landschappen (RL), waar ik toen voorzitter van was (1), heb ik in 2018 het initiatief genomen als Limburgs gedeputeerde van Groen en Leefmilieu om een provinciaal subsidiereglement op te zetten.

Op het eerste zicht zou je zeggen dat het vergroenen van speelplaatsen niet zo moeilijk is, maar dat klopt niet.
Meestal zijn er grote infrastructuurwerken nodig, omdat de meeste locaties zwaar betegeld of geasfalteerd zijn.

Dit beleid biedt heel wat voordelen:
-kinderen en jongeren worden zo in contact gebracht met de natuur, dus ideaal qua sensibilisering;
-het is goed voor de biodiversiteit.
In Vlaanderen is de natuur sterk versnipperd. Daarom kunnen schoolomgevingen een belangrijke rol spelen als zogeheten groene stapstenen, waar gras, planten, vogels, vlinders, etc. kunnen gedijen;
-in het kader van de klimaatadaptatie neemt groen meer CO2 op.
Water wordt meer en beter vastgehouden bij intense neerslag. Bovendien wordt er gezorgd voor meer schaduw en het milderen van het hitte-eilandeffect bij intense hitte, zeker in een stedelijke omgeving;
-er is de leernatuur.
Wat buiten geleerd wordt, komt beter binnen en dat geldt voor de diverse vakken.

Natuurlijk kan er modder zijn en komen de kinderen misschien wat ‘vuiler’ naar huis, maar dat is eigen aan een natuurlijke omgeving.

Inmiddels heeft Vlaanderen het concept overgenomen en wordt er geld voor uitgetrokken. (2) Een goede zaak!
Ik hoop dat dat blijft duren, want er is nog heel wat werk aan de winkel in Vlaanderen op dat vlak. Daarom mijn oproep dat andere beleidsniveaus, zoals provincies en gemeenten, hier maximaal zouden op inspelen. Ik begrijp immers dat onderwijsinstellingen andere (financiële) prioriteiten hebben dan aan vergroening van speelplaatsen te denken. Vandaar de nood aan overheidssubsidies.

Waar wacht de stad Sint-Truiden op om een specifiek subsidiereglement te maken als aanvulling op de middelen van Vlaanderen en Limburg?

  • Foto: rawpixel.com.