Wie heeft gelijk? De schepen of de minister?

“Ik heb het over het dossier van het voormalige stort in Melveren (Sint-Truiden)”, aldus gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“Ik geloof in deze Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir.

Collega gemeenteraadslid Peter Van Dam (Groen) had een extra punt over dit dossier toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad van Sint-Truiden van maandag 25 oktober 2021.

Ik heb over deze aangelegenheid eerder al een schriftelijke parlementaire vraag gesteld aan minister Zuhal Demir.
Haar antwoord is duidelijk: de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft nog geen specifieke metingen gedaan naar de aanwezigheid van eventuele Perfluoroctaansulfonzuur (PFOS) in de Melsterbeek in de omgeving van het voormalige stort. Bovendien verplicht de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) de stad Sint-Truiden zelf om die metingen te doen.

Schepen Ingrid Kempeneers (CD&V) zei juist het omgekeerde en was zelfs niet op de hoogte van het standpunt van OVAM en de minister.
Bijzonder pijnlijk!

VOORUIT herhaalde via gemeenteraadslid Filip Moers dat wij willen dat de stad Sint-Truiden zelfs zo snel mogelijk metingen zou doen en vooral de buurt zou samenroepen en informeren over de eventuele gevaren.

Ik heb inmiddels een nieuwe schriftelijke parlementaire vraag gesteld aan minister Zuhal Demir over de eventuele aanwezigheid van PFOS over de hele loop van de Melsterbeek. (1)
Benieuwd naar het antwoord.”

Hieronder vindt u de nieuwe schriftelijke vraag van Ludwig Vandenhove.