Verkiezingen zondag 9 juni 2024

Op het ogenblik dat ik deze tekst schrijf, is het buiten eerder herfstweer dan lente.
Veel regen, wind en de ganse dag al druilerig. Zo voel ik mij ook na gisteren, na de verkiezingsdag.

Vermits politiek Vlaanderen, de media en heel wat mensen dachten dat het Vlaams Belang de sterkste partij in Vlaanderen zou worden, en dat nu gelukkig (net) niet het geval is, wordt er nu niet echt van een zwarte zondag gesproken. Maar met een Vlaams Belang van 22,8% in Vlaanderen en in Limburg zelfs 25% is er voor mij wel degelijk sprake van een zwarte zondag.
Vlaanderen schuift verder op naar rechts, het nationalisme en extreemrechts. 
Ik vind dat beangstigend.

Linkse en progressieve ideeën geraken steeds meer in de verdrukking.

Dat is voor mij de belangrijkste analyse en conclusie van de verkiezingen. De andere zijn dat evenzeer, maar ondergeschikt voor de verdere maatschappelijke evoluties.  

Tel daar de uitslag van de Europese verkiezingen bij, waarbij extreemrechts ook sterk vooruitgaat en onze toekomst ziet er wat mij betreft niet echt rooskleurig uit.
Wat als extreemrechts de aangekondigde parlementsverkiezingen in Frankrijk wint?
Wat als Donald Trump in het najaar opnieuw president van de Verenigde Staten wordt?
Echt angstaanjagend!

Ik weet hoe dat gaat: rechtse en extreemrechtse partijen aan het bewind zetten evenzeer ‘normale’ partijen aan om naar rechts op te schuiven.

Wat VOORUIT in Vlaanderen betreft, ben ik heel blij dat we opnieuw vooruitgaan. Met dank aan voorzitter Melissa Depraetere en ongetwijfeld het Conner-effect.
Het komt er nu op aan om hard te onderhandelen op basis van ons verkiezingsprogramma voor een eventuele deelname aan de nationale en/of Vlaamse regering. Maar het is opletten geblazen voor de federale onderhandelingen.
Het staat in de sterren geschreven dat er een as N-VA en Mouvement Réformateur (MR) (de Franstalige liberalen) komt in de federale regering.
Persoonlijk vind ik dat we als VOORUIT nooit in een federale regering mogen gaan zonder PS.
Op korte termijn kan dat resultaten opleveren. Maar wat op langere termijn? Wat met de relatie met onze vakbond het Algemeen Belgisch Vakverbond (ABVV)? Als de PS nu al aan de kant gaat, verandert de situatie wel enigszins.

Wat VOORUIT Limburg betreft, moeten wij een evaluatie en analyse durven maken.
Natuurlijk heeft ons verlies voor een stuk te maken met de nieuwe lijsttrekkers, maar zijn er geen dieperliggende redenen?
Ik ben een oude politicus en militant en heb de (gouden) tijden van Willy Claes en Steve Stevaert meegemaakt toen wij altijd beter scoorden dan de rest van Vlaanderen. En nu is het anders, zelfs omgekeerd, een beetje pijnlijk voor ‘een oude krokodil’ als ik.

De komende dagen zijn belangrijk voor de regeringsvormingen op de diverse niveaus. En het zou wel eens snel(ler) kunnen gaan, in tegenstelling tot wat algemeen werd/wordt verwacht.
Ik hoop het.
Het zou het Vlaams Belang wat wind uit de zeilen kunnen/moeten halen bij de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024.

Ludwig Vandenhove
maandag 10 juni 2024
___