Verantwoordelijkheid nemen, niet (enkel) de sympathieke uithangen

"Dat stel ik voor aan burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) van Sint-Truiden", zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove. "Lees hieronder de tekst, die ook op de lokale nieuwswebsite www.trudocs.be als opiniestuk staat(1)".

Burgemeester, neem uw verantwoordelijkheid

Ik heb het (hierbij zeker) over het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Trupark dat in Sint-Truiden instaat, of beter zou moeten instaan, voor het parkeerbeleid.

Mijn visie is duidelijk: ik vind dat een burgemeester, die sowieso wettelijk verantwoordelijk is voor de lokale politie, ook best bevoegd is voor het beleidsdomein mobiliteit.
De twee hangen heel nauw samen. En in Sint-Truiden is dat zo, Ingrid Kempeneers is als burgemeester bevoegd voor beide, net zoals Veerle Heeren dat was. Dan is het ook logisch dat zij deel zou uitmaken van het beleid van Trupark.
Nog meer, dat zij er voorzitter van zou zijn.

Maar wat stellen we vast? De burgemeester laat zich stelselmatig verontschuldigen voor de vergaderingen van het directiecomité en stuurt een kabinetsmedewerkster.
Nu de positie van voorzitter vacant is na het ontslag van Bert Stippelmans, moet Ingrid Kempeneers dat voorzitterschap eindelijk in handen nemen ‘om dat spel grondig op te kuisen’.
Daarom is zij burgemeester.
Ingrid, stop met langs de kant te blijven staan en te wijzen naar de anderen.
Neem uw verantwoordelijkheid.

U moet zelf geen auto’s (laten) takelen of er langs staan als 'een sheriff' om een foto of een selfie te maken.
Dat is uitvoerend werk voor de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken, jij moet beleidswerk doen.

Het AGB Trupark wordt al bij zijn ontstaan geconfronteerd met problemen, om de term schandalen niet te gebruiken.
Een MeToo-affaire, een directeur, die wordt aangeworven zonder examens en regelmatig flatert en recent het nieuws dat de leden van het directiecomité nogal ruime zitpenningen ontvangen.
Om dan nog niet te spreken over het verwerven van twee ondergrondse parkings, die gedurende jaren de stadsfinanciën van Sint-Truiden zullen belasten.
Een stad moet prioriteiten stellen en twee dure ondergrondse parkings verwerven, is geen basistaak van een lokale overheid, zeker niet als de financiën er slecht voorstaan.

Voor VOORUIT en mij is het simpel: saneer Trupark en breng dat opnieuw onder de stad Sint-Truiden.
Wie moet dat doen? De burgemeester, die bevoegd is voor de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken en voor mobiliteit. Trouwens, zij geeft informeel toe dat heel dat beleid opnieuw onder de stad in moet. Wel doe dat dan, doe wat je zegt.

___