Steeds meer studenten willen een eigen zaak
Dat was de hoofdtitel van ‘Het Belang van Limburg’ van donderdag 22 augustus 2019. (1) De afgelopen 4 jaar is bijvoorbeeld het aantal studenten aan de Universiteit Hasselt dat begeleid wordt in de richting van een eigen zaak ruim verdubbeld.
“Is dat zo een goede evolutie?”, vraagt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove zich af.
“Voor mij is het antwoord hier op zijn minst sterk genuanceerd op.
Dat jongeren ondernemend zijn of veel initiatief nemen, is positief. Maar dat dat altijd of steeds meer in de richting gaat of moet gaan van een eigen zaak, is dat veel minder. Het zijn blijkbaar trouwens niet enkel studenten uit een eerder economische richting, die belangstelling hebben voor een eigen zaak.
Blijkbaar hebben de komende generaties veel minder oog voor welke gevolgen, vaak ook negatieve, ons economisch -lees kapitalistisch- systeem heeft op diverse maatschappelijke terreinen.
Waarom zou het onderwijs dat ‘ondernemen’ niet meer kunnen sturen naar sociale of andere sectoren toe, waar geld verdienen niet altijd vooropstaat? Waarom zou er bij mini -ondernemingen bijvoorbeeld ook geen aandacht kunnen zijn voor de aanwezigheid van de werking van de vakbonden, zoals in de echte bedrijfswereld?
Universiteiten en hogescholen moeten aangezet worden om mee die richting aan te geven.
De diverse overheden, die nu subsidies toekennen aan dat soort studentenactiviteiten, zouden die voorwaarden kunnen stellen.
Professor Pieter Vandekerkhof formuleert het goed: “Ondernemend zijn, betekent over specifieke vaardighden beschikken: initiatief nemen, nieuwsgierig zijn, werken in team, innovatief zijn, leiding nemen, impact genereren…”.
-
(1)’Steeds meer studenten willen een eigen zaak’, Het Belang van Limburg, donderdag 22 augustus 2019, pagina’s 1 en 12.
- Zie onder andere ook ‘Doceren en lesgeven, betekent ook verbeteren!’ van donderdag 24 april 2014 op deze website