Slecht nieuws voor het dierenwelzijn

“Organisaties, die opkomen voor dierenwelzijn, kunnen dierenmishandeling door slachthuizen of broodfokkers niet langer voor de rechter brengen.
Dat is een gevolg van een uitspraak van het Hof van Cassatie(1)”, zegt Ludwig Vandenhove.

Slecht nieuws voor het dierenwelzijn, een serieuze stap achteruit.
Het Hof van Cassatie zegt nu dat dierenrechtenorganisaties niet het recht hebben om tegen een persoon of instelling een klacht in te dienen, omdat ze daar ‘geen persoonlijk belang’ bij hebben. Milieuorganisaties kunnen dat wel. 

Er is het zogeheten internationaal Verdrag van Aarhus, waardoor milieuorganisaties die mogelijkheid hebben. Maar de interpretatie van het Hof van Cassatie is nu zodanig restrictief dat dierenrechtenorganisaties daarbuiten vallen. Dus dierenverenigingen zijn in die zienswijze geen milieuverenigingen. 

Die uitspraak gaat regelrecht in tegen de recente tendens om dierenwelzijn juist meer te erkennen.
Er zijn het inschrijven van dierenrechten in de Belgische Grondwet en de Vlaamse dierenwelzijnscodex.
Is dit een achterhoedegevecht van het hoogste rechtscollege? Of zit er meer achter? Ik denk het laatste.

Als democratisch verkozen politicus respecteer ik de scheiding der machten, maar als burger mag ik er mijn visie over hebben.
Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat er conservatieve krachten en allerlei lobbygroepen -de landbouwsector en de vleesindustrie - aan het werk zijn, die de recente evolutie rond dierenrechten willen counteren.
Het is aan progressief Vlaanderen om daartegenin te gaan en net dierenrechten in toenemende mate te verankeren.

Nog meer, om zelfs op termijn te ijveren voor rechtspersoonlijkheid voor natuur.

Uitspraken van het Hof van Cassatie zijn weliswaar niet bindend voor andere rechters, maar als hun uitspraak voor Cassatie komt, lopen ze het risico dat die vernietigd wordt.(2)

Een zwarte dag voor iedereen, die zich inzet voor het dierenwelzijn.” 
___

Tags: