'SINT-TRUIDEN HARTVEILIG!'

Het stadsbestuur van Sint-Truiden startte in 2008 met het project 'Sint-Truiden hartveilig'. Structurele partners van het eerste uur zijn het Rode Kruis Vlaanderen en Sint-Truiden en het Regionaal Ziekenhuis Sint-Trudo (RZST).

“Toen ik in september 2007 deelnam aan een reanimatie-estafette van de Universiteit Maastricht in Sittard ben ik overtuigd geworden van het nut om de stad Sint-Truiden uit de rusten met een aantal Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s), zogeheten defibrillatoren, en er een heel beleidsprogramma rond uit te werken.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

 

De eerste stappen werden gezet met de aankoop van 3 AED-toestellen voor de sportdienst in het sportomplex Sint-Pieter in 2008.
Dit gebeurde met de financiële steun van de serviceclub Kiwanis Sint-Truiden.

 

 

Ook het politiehuis van de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken werd in 2008 uitgerust met een AED en de gewestelijke brandweer Sint-Truiden beschikt eveneens sinds 2009 over een toestel om te gebruiken bij een snelle interventie.

 

 

 

 

Begin dit jaar heeft de stad Sint-Truiden opnieuw geïnvesteerd in 3 extra AED-toestellen aangekocht.
Deze kunnen gebruikt worden op zeer drukke, publieke plaatsen, namelijk in het administratief centrum, in cultuurcentrum de Bogaard en in de sporthal van het gemeenschapsonderwijs GO! in de Jodenstraat.

 

 

De installatie van deze AED's en de sensibiliseringscampagne hierrond passen perfect in het beleid dat de stad Sint-Truiden en de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken voeren rond  integrale veiligheid ('de burger zich goed in haar/zijn vel laten voelen in alle omstandigheden') in Sint-Truiden. Bovendien onderstreept dit initiatief nog maar eens de goede structurele samenwerking tussen het Rode Kruis en het stadsbestuur.

Sint-Truiden wil een echte ‘hartveilige’ stad worden en wil daarom op nog meer verschillende bijkomende strategische plaatsen defibrillatoren installeren.

 

 

Na de serviceclub Kiwanis ondersteunt nu ook serviceclub 41 dit beleid.
Serviceclub 41 Sint-Truiden werd opgericht op 15 september 2007 door een aantal veertigers, die vroeger lid waren van de Ronde Tafel.

 

 

De serviceclub heeft 3 nieuwe defibrillatoren met een totale waarde van meer dan 10.000,00 EUR aan de stad geschonken.
Deze extra apparaten zijn geplaatst op de Grote Markt aan het stadhuis, in de Academiezaal en aan de voetbalterreinen van Voetbalclub Kortenbos-Melveren (VKM) Sint-Truiden.

 

 

 

 

 

Met de installatie van deze toestellen beschikt de stad (de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en de gewestelijke brandweer Sint-Truiden inbegrepen) Sint-Truiden nu over 11 AED-toestellen.
Op deze manier zijn we koploper in Vlaanderen.”, zegt Ludwig Vandenhove.


Hiervoor hebben reeds 75 personeelsleden (werkzaam bij de diverse stadsdiensten en/of bij de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken en/of de gewestelijke brandweer Sint-Truiden) opleiding gekregen.
Weldra staan er nog opleidingen op het programma.
Deze zullen georganiseerd worden voor afgevaardigden van de sportclubs, maar ook voor de bevolking. Naar volgend schooljaar toe wordt er eveneens onderzocht  hoe leerlingenn leerkrachten, personeelsleden en directies van de Sint-Truidense scholen hier zo maximaal mogelijk kunnen mee betrokken worden.

 

 

“Ik heb inmiddels ook een brief gestuurd aan de heer Michel Van Hoegaarden, directeur van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu met de vraag om de alarmering bij publiek gebruik van AED's op het grondgebied te Sint-Truiden geautomatiseerd te linken aan de verwittiging van het hulpcentrum 100 van Hasselt.
Indien dit zou kunnen gerealiseerd worden, zou dit het nut van de investering in deze talrijke AED's nog verhogen.
Gouverneur Herman Reynders ondersteunt dit initiatief.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

 

Hierover is onder andere een artikel verschenen in Het Belang van Limburg en Het Laatste Nieuws van 16 maart 2010.

 

 

Zie ook de cartoon ‘Ludwig Vandenhove neemt deel aan de reanimatie-estafette van de Universiteit Maastricht!’ van 12 september 2007 en de tekst ‘Elke maand het stedelijk informatieblad in de bus!’ op 14 maart 2010 op deze website.