Sikhs in het verzet

“Zondag 21 juli 2024: nationale feestdag van België”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Zowel gedurende de Eerste (WOI), als gedurende de Tweede Wereldoorlog (WOII) hebben heel wat Belgen hun leven gelaten opdat ons land onafhankelijk zou kunnen blijven. Maar ook heel wat andere nationaliteiten, waaronder Sikhs en dat laatste is (te weinig) geweten.

De Sikhs zijn heel goed geïntegreerd in Sint-Truiden.
Ongetwijfeld zullen er bij de Sint-Truidense Sikhs heel wat zijn, wiens voorouders hebben meegevochten met ons Belgen tijdens de twee wereldoorlogen.

Het zou een interessante oefening zijn om dat in kaart te brengen voor hun familieleden, net zoals bij echte Truienaren gebeurt.

Maar één voorbeeld.
Akashdeep (Akash) Singh, echtgenoot van Palwinder Kaur (Pritty), is toevallig enkele dagen voor de nationale feestdag via Britse oorlogsarchieven te weten gekomen dat zijn overgrootvader actief was tijdens WOI en zijn grootvader tijdens WOII.
Groot nieuws voor een trotse Akash.

Zijn overgrootvader, Lance Dafadar Assa Singh, vocht tijdens WOI onder het 11de Hussars Regiment van het Britse koninklijke leger in Frankrijk en Vlaanderen, onder andere in Ieper.
Zijn grootvader, luitenant Ajit Singh, vocht aan het Birma-front tegen de Japanse troepen. Er was daar ook een Belgische medische eenheid actief.

Hieronder kan u de officiële documenten vinden. 

 

“Het is vreemd en bizar tegelijkertijd”, zegt Akash.

Er is inmiddels al een oorlogsmonument voor de gesneuvelde Sikh’ s op het stedelijk kerkhof in Sint-Truiden.  In de toekomst zullen Sikh ’s evenzeer actiever betrokken worden bij vaderlandlievende plechtigheden in Sint-Truiden.
Een mooie vorm van een nog betere integratie.”
___

Tags: