Schurhoven kermis

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Schurhoven kermis

Dit weekend is het Schurhoven kermis in Sint-Truiden.
Een wijkkermis zoals alle andere? Neen, mijn wijkkermis.

Schurhoven is de parochie, de wijk waar ik geboren ben (in de Vissegatstraat) en waar ik op 12 jaar na mijn ganse leven gewoond heb. Het is dus geen gewone kermis, neen het is mijn wijkkermis.
Ik heb nog dat buurtgevoel, altijd gehad, en met het ouder worden, wordt het alleen maar groter.

Als kind was die wijkkermis, naast de Grote Kermis (de Augustuskermis), één van de hoogtepunten van het jaar.
Bij Schurhoven kermis is de vakantie halfweg (het laatste weekend van juli), bij de Augustuskermis is de vakantie voorbij (het laatste weekend van augustus).

Toen betekende kermis nog iets.
Er stonden nog heel wat attracties, die we maar één of twee keer per jaar zagen, maar die nu niets meer zouden voorstellen.
Zij waren uniek voor ons: van pretparken was nog geen sprake, de televisie speelde nog geen grote rol  en van sociale media was nog helemaal geen sprake.
Heel de buurt deed mee, alle verenigingen organiseerden activiteiten voor ‘de kermisaffiche’: kaartavonden, voetbalwedstrijden tussen de twee ploegen uit de wijk (er waren toen nog veel minder provinciale ploegen) Schurhoven tegen Santos (de match van het jaar!), een bijzondere vlucht voor de duiven, toen nog een erg populaire sport, en er was ‘de koers’.
Er waren tot drie keer toe koersen in een week.
Later heb ik die wedstrijden nog gesponsord toen ik burgemeester was.
Het was de tijd dat de wielrenners zich nog gingen aan- en uitkleden en wassen (in een kom) bij mensen thuis. Dus ook bij mijn grootouders, waar wij inwoonden. Ook al waren het geen bekende renners, maar we konden ze van dichtbij zien, ze aanraken.
De weken ervoor circuleerden bekende namen, die zouden komen rijden, maar ik heb er nooit gezien. Zo was dat in die tijd: kermis was een belangrijke gebeurtenis, maar werd nog belangrijker gemaakt door dit soort  verhalen.
In elk café was er meestal live muziek en in die periode waren er nog al wat cafés.
Natuurlijk kregen we iets nieuw om aan te doen en om naar de hoogmis te gaan.

En natuurlijk veel anekdotes.
Zoals de vis, die ik met het vissersspel gewonnen had en die ik liet vallen op de terugweg naar huis en niet zelf durfde oprapen. De vis bleef toch in leven en heeft nog enkele jaren als huisdier gefungeerd. En nog zovele andere… 

Nu betekent Schurhoven kermis veel minder.
Hoewel het nog altijd één van de betere wijkkermissen in Sint-Truiden is, is het niet meer vergelijkbaar.
Enkele traditionele kermisattracties en wat meer volk in de vier cafés, die de parochie nog telt (is nog veel in vergelijking met andere wijken!).
Inwoners, die anders minder buitenkomen in de eigen buurt, kan je nu nog wel eens tegenkomen. Of inwoners, die al jaren verhuisd zijn, maar dan nog eens afzakken naar Schurhoven.

Maar voor mij blijft het iets bijzonders.
Nostalgie? Wellicht, maar vooral ook voor mij een analyse van hoe het sociale weefsel vroeger veel sterker in elkaar zat dan nu.
Er was minder, maar er was ook meer!

Als samenleving moeten we nadenken hoe we met andere middelen in andere tijden ons sociaal weefsel opnieuw kunnen versterken.
De lokale politiek moet hiervoor het kader schetsen, maar de bevolking moet het willen en er actief aan meewerken.
In het sp.a-programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2018 gaan we hier alleszins bijzondere aandacht aan schenken.
Een sterk sociaal weefsel in straten en buurten zou heel wat andere (samenlevings)problemen kunnen oplossen met veel minder belastinggeld.

Dit weekend zal het iets drukker zijn in Schurhoven, maar niet overdreven druk. Tenzij er wat Pokémons verstopt zitten in de cafés of in de kermisattracties…
Het is om te lachen, maar ook bijzonder pijnlijk: hoe de hype van een plots populair game ons opnieuw socialer zou moeten maken. (1)
Iets om over na te denken. Maar niet dit weekend, het is Schurhoven kermis.

PS Dit weekend is het ook Sint-Pieter kermis. Maar dit is niet op het oorspronkelijke tijdstip, zoals het jaren (historisch) gebeurd is.

 

(1) “Mensen hebben meer tijd voor Facebook en Pokémon dan voor elkaar”. Het Nieuwsblad, 28-07-2016, p. 8.

 

Zie ook Nog echte koers! van 23-07-2015 en Kermis hoort bij Sint-Truiden! van 11-02-2016 op deze website.