Politiek mag de banken niet gerust laten

“Burgers zijn steeds minder tevreden over hun bank, dat blijkt uit een enquête van Testaankoop(1)”, zegt Ludwig Vandenhove.
“De consumenten zelf moeten, samen met de politiek, druk blijven uitoefenen op de banken dat ze meer rekening moeten houden met hen.

De banken ‘spelen’ met het geld van de bevolking. Bovendien horen we regelmatig welke grote(re) winsten ze maken.

Het is niet moeilijk dat het vertrouwen van de bevolking in de banksector daalt. En dat gebeurt des te meer naarmate de banken omvangrijker zijn.
Er zijn de sluiting van heel wat bankkantoren, het verdwijnen van veel bankautomaten en de lage spaarrentes, die pas verhoogd worden na heel wat druk. Denken we onder andere maar aan de reacties van de banken op de uitgifte van de staatsbon van de Belgische staat vorig jaar. Door een hogere rente aan te bieden dan op een spaarboekje en door een lagere roerende voorheffing moesten de banken wel volgen.

Klanten hebben vooral schrik om van bank te veranderen omwille van de zware administratieve lasten, die ermee gepaard gaan.
Dat geldt zeker als families en/of personen één of meerdere leningen hebben en/of omdat maandelijks hun loon of wedde via hun bank gestort wordt.

Testaankoop heeft een aantal maatregelen uitgewerkt, die de onderlinge concurrentie tussen de bankinstellingen moet verhogen. Onder andere door de overdraagbaarheid van uw rekeningnummer als je van bank verandert. 
Een ander voorstel behelst het meer transparant maken van de werkelijke rentes, die banken aanbieden.
Kortom, de dienstverlening van de banken moet naar omhoog.

Ik hoop dat de nieuwe staatsbon, die het Federaal Agentschap van de Schuld in september 2024 zal uitgeven, de banken zal ‘opjagen’, zodat ze, net als vorig jaar, bepaalde toegevingen zullen moeten doen qua voordelen, lees vooral hogere rentes.

Werk voor de federale onderhandelaars!”
___

Tags: