PLOT: partner voor de privé–sector

“Het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) moet nog meer en nauwer samenwerken met de private sector.”, zegt bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove in een interview met ‘Het Belang van Limburg’ (1).

Hieronder vindt u het integraal artikel.

“We brengen hier risico’s bij elkaar die niet bijeen horen”

Provincie investeert half miljoen in installatie voor brandoefening

GENK

De provinciale veiligheidsschool PLOT moet nog meer gaan samenwerken met de privésector. Voor bepaalde opleidingen kunnen de kosten voor de uitrusting gedeeld worden met bedrijven. Dat zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove. Als voorbeeld noemt hij een nieuwe wasbenzine-installatie die een half miljoen euro kost.

Het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training) ontvangt jaarlijks een 20.000-tal cursisten voor zijn opleidingen politieagent, brandweerman en ambulancier.
Binnenkort buigt de bestendige deputatie zich over het nieuwe masterplan van het opleidingscentrum.
Het PLOT krijgt een nieuwe campus op industrieterrein Zwartberg II en de nieuwe gedeputeerde voor Veiligheid, Ludwig Vandenhove, wil dat er in de toekomst meer met de privésector wordt samengewerkt.
"Veel bedrijven sturen hun medewerkers naar het PLOT voor extra opleiding", zegt Vandenhove.

Overleg
Voor sommige bedrijven worden in het PLOT oefeningen op maat uitgewerkt. "Ik wil deze samenwerking nog uitbreiden, en verder structureren", aldus Vandenhove.
"Toekomstige investeringen om opleidingen te geven, kunnen ook in een publiek-private samenwerking. We zoeken naast de samenwerking met de Provinciale Hogeschool ook meer contacten met technische secundaire scholen."

Onthaalmoeders
Als voorbeeld van een mogelijke samenwerking met bedrijven, noemt de gedeputeerde de investering in een nieuwe wasbenzine-installatie.
Die investering - een half miljoen euro - is al principieel door de vorige deputatie goedgekeurd omdat de huidige installatie niet meer voldoet. De installatie is nodig om brandbare vloeistoffen te leren blussen. Deze opleiding wordt gevolgd door een divers publiek van onthaalmoeders, jeugdleiders, ambtenaren, werknemers van KMO's en brandploegen van petrochemische bedrijven.
In de opleiding wordt wasbenzine, een product dat we kennen als oplosmiddel voor ontvetten en schoonmaken, gebruikt als de brandbare vloeistof die geblust moet worden.

Risico's
De docenten steken de vloeistof aan met open vlam, wat tot kleine gasexplosies kan leiden en gevaarlijk is voor cursisten en docent. In die mate zelfs dat de dienst preventie en bescherming van de provincie een negatief advies gaf voor de installatie. Daarom wordt ze nu vervangen door een veiliger en milieuvriendelijker installatie.
"We brengen hier risico's bij elkaar - zoals vuur, water en elektriciteit - die niet bijeen horen", zegt PLOT-directeur Jacky Vastmans. "Maar wij moeten deze risico's wel samenbrengen om te oefenen. Als we het echt goed willen doen en onze installatie volledig vernieuwen, kost dat rond de 500.000 euro."

© 2013 Concentra

(1) “We brengen hier risico’s bij elkaar die niet bijeen horen”, Het Belang van Limburg, 15 maart 2013, p.52

Zie onder andere ‘Navormingscyclus aan de Xios Hogeschool Limburg opnieuw van start!’ van 23 oktober 2010, ‘Postgraduaat Maatschappelijke Veiligheid - Leidinggeven, managen en coachen in de veiligheidssector van 11 mei 2011 en ‘Politieonderwijs in Limburg uitbreiden’ van 28 januari 2013 op deze website.