Meer democratische controle op de federale politie!
“De aanhoudende negatieve berichtgeving rond de persoon van Fernand Koekelberg, commissaris-generaal van de federale politie, is niet goed voor het algemene imago van de politie.
Ik hoor dit vaak zeggen door de bevolking, maar ook door heel wat leden van de lokale politie.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Ik begrijp dat de regering voor het (de) huidige dossier(s) rekening moet houden met de bestaande tuchtprocedures, maar inmiddels laat ze al 9 maanden na structurele beslissingen te nemen. Ik denk hierbij onder andere aan een herziening (lees veréénvoudiging) van deze tuchtprocedures en aan een systeem van meer democratische controle op de federale politie, bijvoorbeeld rechtstreeks door het parlement.”
Ludwig Vandenhove had hierover een interview met ‘Het Belang van Limburg’ dat verscheen op vrijdag 17 april 2OO9.
Hieronder vindt u de integrale tekst.
"Koekelberg zou beter opstappen"
SINT-TRUIDEN - "Fernand Koekelberg, de grote baas van de politie, zou er beter aan doen de eer aan zichzelf te houden en zelf ontslag te nemen." Dat zegt Ludwig Vandenhove, volksvertegenwoordiger voor de sp.a en lid van het Comité P, de commissie die toeziet op de politiediensten. Iets wat volgens hem te weinig gebeurt. "Er moet méér democratische controle op de politiediensten komen", zegt hij in een interview met de redactie.
Ook voor Ludwig Vandenhove is Fernand Koekelberg een goede politiechef. Toch vindt hij dat de man beter zou opstappen: "Er heeft zich een aantal incidenten voorgedaan waardoor er geen vertrouwen meer is tussen de minister van Binnenlandse Zaken en de politiechef. Dat is een onhoudbare situatie."
De incidenten waarover Vandenhove het heeft, zijn o.a. de benoeming van twee secretaresses en, meer recent, de ruzie tussen minister Guido De Padt (Open Vld) en Koekelberg over een brief met aantijgingen tegen de minister. Koekelberg hield die een tijd achter, wat De Padt deed vermoeden dat de politiechef de brief wel eens kon misbruiken als chantagemiddel tegen de minister. Uiteindelijk speelde Koekelberg de brief toch door aan het parket.
Wegens dit laatste incident overweegt minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) een ordemaatregel tegen de politiechef. De Gucht vervangt voogdijminster De Padt omdat die betrokken partij is. Maar concreet zou De Gucht eraan denken om de bevoegdheid van Koekelberg over de lokale politie en de gerechtelijke afdeling van de federale politie te ontnemen, en dit voor drie maanden. Volgende week valt het verdict.
Meer controle
Ludwig Vandenhove lacht deze ordemaatregel weg als onbenullig: "De Gucht durft niet door te duwen, hij heeft schrik om procedurefouten te maken. Begrijpelijk. De tucht- en strafprocedures zijn zo complex, dat men bijna niet meer kan optreden tegen politiemensen die hun boekje te buiten gaan zonder procedurefouten te maken. Daardoor dreigen ze te ontsnappen aan elke democratische controle. Dat is niet de bedoeling."
De logica wil dat de tuchtprocedures herzien worden. Patrick Dewael (Open Vld) waagde er zich niet aan. Hij vreesde onoverkomelijke statuut-discussies met de politievakbonden. Zijn opvolger De Padt is er wel voor gewonnen. Maar is er nog niet aan begonnen.
Vandenhove vreest dan ook dat het bij woorden zal blijven. Zelf pleit hij voor verschillende tuchtprocedures voor lokale en federale politie en een specifiek statuut voor de absolute top van de federale politie. Die moet zich ook om de zes maanden verantwoorden bij het parlement.
In afwachting daarvan pleit Vandenhove voor een vrijwillig vertrek van Fernand Koekelberg. Dat is ook nodig om het imago van de politie te herstellen.
Zie onder andere ook de teksten ‘Democratische controle’, ‘Meer democratische controle op de (federale) politie!, ‘Het dossier Fernand Koekelberg…symptomatisch voor deze regering!, ‘Schaffen we niet beter het parlement af?’ en ‘