Interlokale Vereniging Bipool Genk-Hasselt

“Genk en Hasselt hebben besloten nauwer gaan samen te werken. Daartoe hebben ze de Interlokale Vereniging Bipool Genk-Hasselt opgericht. (1)
Ik vind dat een goede zaak”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Waarom vind ik dat positief? Omdat hiermee nog eens bevestigd wordt dat samenwerken van gemeenten perfect kan in plaats van fusies of van altijd maar te spreken over fusies. Als samenwerkingen kunnen voor grotere steden, zelfs centrumsteden, waarom zou dat dan niet kunnen voor kleinere gemeenten en steden?

Ik blijf een grote voorstander van samenwerkingen tussen gemeenten, eerder dan van fusies. Zo is het mogelijk én schaalvoordelen te realiseren, én de politiek toch voldoende dicht bij de burger te houden: twee vliegen in één klap.

Ik beschouw deze aankondiging louter en alleen als het gegeven dat Genk en Hasselt in de toekomst gaan samenwerken rond een aantal concrete dossiers. Maar het is toch opletten geblazen.
Als ik lees dat Genk en Hasselt andere Limburgse gemeenten willen uitnodigen om rond bepaalde dossiers samen te werken, ben ik op mijn hoede.
Op zich is daar niets mis mee. Voor bepaalde aankopen en/of openbare aanbestedingen werken gemeenten vanuit diverse provincies nu soms zelfs al samen.
Als het maar het meest voordelig is voor de betrokken gemeenten en de inwoners.

Maar voor mij mag het niet de voorbode zijn van een echte werking van de regio Limburg.
Voor mij moet de provincie het bindmiddel blijven tussen de Limburgse gemeenten, niet het kunstmatig bijkomend niveau van de regio’s dat op Vlaams niveau is ingevoerd.
Gelukkig is in dat model Limburg één regio, samenvallende met de provinciegrenzen.

Indien de provincies afgeschaft zouden worden, zou er geen provincieraad meer zijn en zouden er geen verkiezingen meer zijn voor dat bestuursniveau. Bijgevolg een (bijkomend) democratisch deficit.
De regio’s worden bestuurd door de burgemeesters van de leden-gemeenten.
We weten allemaal tot wat zulke vorm van besluitvorming leidt. Kijken we maar eens naar bijvoorbeeld intercommunales of andere samenwerkingsverbanden.
Meestal bepalen de grotere gemeenten en steden daar de agenda en hebben ze een grote invloed op de uiteindelijke beslissingen. Neen, dat versta ik niet onder democratie.
Elke gemeente moet evenveel te zeggen hebben, ongeacht de grootte qua bevolking, oppervlakte of financiële mogelijkheden.

De provincie Limburg moet nog meer dan nu de ontmoetingsplaats worden waar alle Limburgse actoren -organisaties, middenveld, politici- elkaar kunnen ontmoeten om nog beter samen te werken. Heel wat instanties zijn immers bij ons op provinciaal niveau georganiseerd.

Ik volg provinciaal VOORUIT-voorzitter en burgemeester van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans: “Ik blijf pleiten voor het behoud van het provinciale tussenniveau”. (2)”

  • Foto: collage op basis van foto’s afkomstig van verkeersborden.be.

 

Tags: