Ingrid Lieten en Ludwig Vandenhove op bedrijfsbezoek bij Punch Powertrain

Vlaams vice-minister-president Ingrid Lieten, onder andere bevoegd voor Innovatie, en burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove hebben op maandag 23 november 2009 een werkbezoek gebracht aan het Sint-Truidens bedrijf Punch Powertrain, het voormalige Volvo Cars Sint-Truiden (VCST).

Het bedrijf draait momenteel, na heel wat problemen, op volle toeren.
De vraag kan nauwelijks bijgehouden worden.

 

 

 

De auto-industrie zoekt naar efficiëntere, kleinere auto's met een hybride of een elektrische aandrijving. Dit is bijvoorbeeld één van de mogelijkheden waaraan gedacht wordt om de Opel-vestiging in Antwerpen te redden.

 

 

 

 

 

De grote autoproducenten hebben daarvoor eigen onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen, Punch Powertrain wil een onafhankelijke leverancier blijven.
Het bedrijf werkt vooral samen met nieuwe, kleine autoproducenten in Azië, waar het zoekt naar nieuwe afzetmarkten. Daarom hebben ze inmiddels ook een assemblagefabriek in China gebouwd.
Daarnaast zijn er contacten met Amerikaanse en Europese constructeurs.

 

 

Punch Powertrain wil de ontwikkeling en het onderzoek in Vlaanderen, lees Sint-Truiden, houden.

 

 

De Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) nam dit jaar een participatie van 30% in Punch Powertrain.

 

 

"Zowel de minister als ikzelf hebben de kans gekregen om een proefrit te maken met een hybride en een elektrische wagen.
Het doet goed om zelf te kunnen 'ervaren' dat zulke hoogtechnologische producten in uw eigen stad gemaakt worden.", zegt Ludwig Vandenhove.

 

De hybride wagens, die Punch Powertrain ontwikkelt, zullen goedkoper en dus meer concurrentieel zijn dan de modellen, die nu al op de markt zijn.

 

 

"Overheidsinstanties in het algemeen en gemeenten en steden in het bijzonder zijn potentiële klanten voor wagens, die gebouwd worden met de traploos schakelende VT2 transmissies.
Hetzelfde geldt voor overheidsbedrijven of bedrijven met een belangrijke participatie vanuit de overheid, zoals bijvoorbeeld Belgacom of De Post.

Zij moeten het voorbeeld geven om te rijden met wagens, die de C02-uitstoot ernstig verminderen."

 

 

"Ik zou dit soort informele bedrijfsbezoeken meer moeten doen.", besluit Ludwig Vandenhove.
"Je leert er veel meer mee dan wanneer je bedrijven bezoekt naar aanleiding van officiële openingen en/of andere festiviteiten."

 

 

Hierover is er een uitzending geweest op TVL(Limburg) en Radio 2 Limburg op 23 november 2009 en er is ook een artikel verschenen in Het Belang van Limburg en Het Laatste Nieuws van 24 november 2009.