Grote Markt Sint-Truiden autovrij?

Zover is het nog niet, maar we zijn toch al een heel eind op weg.
Elke zondag in april, juli en augustus 2008, zal de Grote Markt van Sint-Truiden toch al autovrij zijn en zullen er allerhande activiteiten op plaatsvinden.
Kom genieten van het meest monumentale terras van Vlaanderen!

 

 

“Zowel Lijst Burgemeester als ik persoonlijk zijn grote voorstander van een Grote Markt, die frequenter autovrij is.
De stad Sint-Truiden heeft niet voor niets de tweede grootste markt van België.”, aldus burgemeester-federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Waar voorheen het argument van te weinig parkeergelegenheid in het centrum van de stad nog kon aangehaald worden, is dit nu, sedert de opening van het ondergronds parkeerterrein onder het Clockempoortcomplex in 2006, niet meer het geval.”

 

 

 

 

In die zin is Ludwig Vandenhove er dan ook voorstander van dat er een breed debat op gang komt, best na een bevraging, hoe de Grote Markt van Sint-Truiden fundamenteel anders moet en kan ingevuld worden.
Om de Grote Markt permanent autovrij te maken, is hij iets te groot, vooral omdat er omwille van de zaterdagmarkt en de augustus- en carnavalkermis geen vaste obstakels, zoals bijvoorbeeld een kiosk, kunnen op aangebracht worden.
De Grote Markt daarentegen in de weekends autovrij maken na de zaterdagmarkt en/of tijdens de week minder auto’s toelaten, behoort wel tot de mogelijkheden.
De gemeenteraad heeft in vergadering van 18 februari 2008 ook al beslist om 10 parkeervakken tussen de KBC en het stadhuis te verwijderen om alzo een beter zicht te krijgen op het stadhuis.

 

 

Lijst Burgemeester blijft grote voorstander om hierrond een bevraging te organiseren (stond in de programma’s voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2000 en 2006), waarbij iedereen betrokken wordt, zowel de bevolking, de bezoekers en de toeristen, als de middenstand en de horeca.
De stad Sint-Truiden moet durven de volgende stap in het mobiliteitsgegeven te nemen, het centrum van Sint-Truiden autoluw maken!

 

 

Ook de middenstand van Sint-Truiden moet stilaan begrijpen dat er een verschil is tussen winkelen en shoppen in de week of tijdens de weekends.
Winkelen tijdens het weekend is meer en meer een vrijetijdsbesteding geworden en de mensen willen dan zo ongestoord mogelijk kunnen wandelen en fietsen en zo weinig mogelijk last hebben van auto’s.