Gevaarlijke honden ... of gevaarlijke mensen?

"De schuld wordt vaak aan de honden gegeven, nochtans zijn eerder de mensen in fout.", zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove.

 

 

Naar aanleiding van een aantal (bijt)incidenten met pitbulls in Sint-Truiden tijdens de laatste weken, pleit
Ludwig Vandenhove voor een wetgeving waarbij sommige personen levenslang verbod zouden opgelegd krijgen om honden te bezitten of dat ze ten minste een (nieuw) positief advies nodig hebben van een dierengedragstherapeut vooraleer ze opnieuw een hond zouden mogen bezitten.

 

 

 

"Tot nu toe werd de discussie meestal enkel gevoerd of honden al dan niet gevaarlijk zijn/waren, omdat ze met die bedoeling gekweekt en/of opgevoed worden/werden. Ik wil dit debat eveneens opentrekken naar de personen, die hiervoor verantwoordelijk zijn en zal hier een wetsvoorstel rond indienen.
Het zijn niet de honden, die in fout zijn, eerder de mensen, die deze honden als het ware misbruiken", aldus
Ludwig Vandenhove.

 

 

Hieromtrent is er heel wat aandacht in de media geweest. Hieronder vindt u onder andere het artikel uit 'Het Belang van Limburg' van woensdag 12 november 2008 en uit 'Het Laatste Nieuws' van donderdag 13 november 2008.

 

 

Het Belang van Limburg, 12 november 2008

 

 

Burgemeester Vandenhove laat twee honden weghalen

 

 

Sint-Truiden

 

 

De Truiense burgemeester Vandenhove heeft twee gevaarlijke honden in beslag laten nemen. Eén van hen is naar het dierenasiel gebracht, de andere heeft men laten inslapen.

 

 

De inbeslagname van één van de honden kwam er na verscheidene klachten over een Truienaar die in het centrum rondliep met een aangelijnde stafford. Voorbijgangers zeiden dat de man zijn hond heel ruw behandelde, zelfs in die mate dat de hond angst had van zijn baasje. Die leerde het dier om uit te vallen op het commando 'kill'. De eigenaar had ook twee Truienaars bedreigd met zijn hond. Hij deed dat door zijn hond naar de slachtoffers te laten uitvallen en het dier op enkele tientallen centimeters af te houden. Omdat er een gerechtelijk onderzoek liep tegen de man, werd die zorgwekkende situatie zeer nauwlettend opgevolgd. Uiteindelijk werd het dier tijdens een gecoördineerde drugsactie bij de eigenaar weggehaald en in het dierenasiel van Sint-Truiden ondergebracht. Een dierengedragstherapeut wordt verzocht de hond te evalueren en te bepalen of het gedrag van het dier nog bijgestuurd kan worden, of dat de hond beter zou inslapen.

 

 

Doodgebeten

 

 

De Truiense burgemeester had eerder deze maand nog een hond in beslag laten nemen nadat die op een privédomein op de Middenlaan een hond had aangevallen en verwond. Enkele uren later had hetzelfde beest een hond doodgebeten en de eigenaars ervan aangevallen in een wassalon. Nadat de hond was gevangen, deed de eigenaar afstand van hem. In overleg met twee dierenexperts-gedragstherapeuten werd beslist het dier te laten inslapen in het dierenasiel. De experts waren namelijk van mening dat het gedrag van het dier niet veranderd kon worden.

 

 

"Dit zijn pijnlijke beslissingen", zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove. "Vooral omdat de honden geen schuld treft, maar wel de eigenaars die de honden niet goed opvoeden."

 

 

Vandenhove laat onderzoeken of er een wetsvoorstel ingediend kan worden waarbij de eigenaars van honden een - al dan niet levenslang - verbod krijgen om dergelijke dieren bij te houden. "Eventueel zouden die mensen verplicht kunnen worden een attest van een dierengedragstherapeut voor te leggen voor het houden van de dieren", zegt Vandenhove.

 

 

NV

 

 

 

Het Laatste Nieuws, 13 november 2008

 

Burgemeester wil verbod op huisdieren voor 'slechte' baasjes

 

 

Burgemeester
Ludwig Vandenhove (sp.a) wil een wetsvoorstel indienen dat 'slechte' eigenaars verbiedt om bepaalde huisdieren te houden. Het voorstel is een reactie op het voorval met een gevaarlijke pitbull, die door zijn baasje het commando 'kill' kreeg aangeleerd.

 

 

Sint-Truiden

 

 

Twee mensen verklaarden te zijn bedreigd door de man en zijn pitbull. De Truienaar liet de hond naar hen uitvallen en hield het dier op slechts enkele tientallen centimeters afstand. De politie liet het dier intussen in beslag nemen. «Een dierengedragstherapeut zal de hond vrijdag onderzoeken en kijken of hij bijgestuurd kan worden of een dodelijke injectie moet krijgen», zegt Philippe Zurinckx van dierenasiel vzw Dierenvrienden. «De eigenaar heeft al laten weten dat hij zijn huisdier niet terugwil. Als de hond door een gedragstherapeut behandeld wordt, rust er een grote verantwoordelijkheid bij het dieren-asiel. De pitbull kan na verloop van tijd nog steeds agressief gedrag vertonen.»

 

 

Eerder deze week werden nog twee honden, waaronder een pitbull terriër, in beslag genomen. De pitbull had een hond aangevallen en verwond. Dezelfde pitbull viel later ook Truienaars Jeanine Hoferlin (68) en Frans Van den Brande (67) aan toen zij de was deden in een wassalon aan de Middenlaan. Hun maltezertje werd doodgebeten.

 

 

Attest

 

 

Dat burgemeester Vandenhove een dierenvriend is, staat buiten kijf. In 2002 richtte hij als eerste een dierenpolitie op en hij werkte actief rond de heropvoeding van agressieve honden. Nu wil hij nog een stap verder gaan. «Ik ga onderzoeken of mensen al dan niet levenslang een verbod kunnen krijgen om zulke dieren te houden. Eventueel zouden ze verplicht kunnen worden een attest van een dierengedrags-therapeut voor te leggen.»

 

 

(CLPH)