Geen veiligheidsmonitor, wel lokale veiligheidsbevraging, maar tegen welke kost?

“In 2011 zal er, om budgettaire redenen, geen globale bevraging in het kader van de zogeheten veiligheidsmonitor plaatsvinden, maar zullen enkel de gemeenten en steden, die zich hiervoor expliciet kandidaat stellen, bevraagd worden.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Bij deze lokale veiligheidsbevraging zal er bovendien een andere vragenlijst worden ontwikkeld, waardoor het niet mogelijk zal zijn om de resultaten met vorige afnames van de veiligheidsmonitor te vergelijken.”

 

De veiligheidsmonitor is een telefonische bevraging van een representatief aantal burgers over hoe zij de werking van de lokale politie ervaren, over hun achtergrondkenmerken, over de contacten tussen de burgers en de politiediensten, welk hun (on)veiligheidsgevoel, slachtofferschap en aangiftegedrag is, of er buurtproblemen zijn, etc.
De bevraging heeft telkens betrekking op de laatste 12 maanden en wordt in principe om de twee jaar georganiseerd.

 

 

 

 

 

Sinds 1997 (en nadien in 1998, 2000, 2002, 2004, 2006 en 2009) werd deze veiligheidsmonitor op het niveau van de politiezones georganiseerd. Ook al om budgettaire redenen heeft de laatste veiligheidsmonitor niet plaatsgevonden in 2008, maar in 2009. Daarenboven gebeurde de bevraging enkel in die 73 steden en gemeenten, die een preventie- en/of veiligheidscontract afgesloten hebben met de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken. Dit kwam er bijvoorbeeld op neer dat in 2009 deze bevraging gebeurde in Sint-Truiden, maar niet in Gingelom en Nieuwerkerken, de andere 2 gemeenten, die deel uitmaken van de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.

 

 

“Voor de huidige veiligheidsbevraging zal de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken de meeste lasten zelf moeten dragen.”, zegt burgemeester
Ludwig Vandenhove, tevens voorzitter van het politiecollege en de politieraad van de zone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken.

“De minister van binnenlandse zaken Annemie Turtelboom heeft enkel een budget vrijgemaakt voor de afname van de enquête in de gemeenten en steden, die een strategisch veiligheids- en preventieplan hebben.
De kosten voor de afname voor Sint-Truiden wordt door de federale overheid voorzien, maar Gingelom en Nieuwerkerken zullen deze zelf moeten dragen. De lokale overheden moeten eveneens zelf instaan voor de verspreiding en de inzameling van de vragenlijsten en dienen de gegevens zelf in te brengen in een databank.
De federale politie zal deze gegevens dan verwerken op basis waarvan de lokale overheden hun rapporten kunnen opstellen.
Kortom: het zal weer een grotere inspanning vragen van de lokale overheden om deel te nemen aan deze bevraging.”

 

 

Ik ben van oordeel dat het belangrijk is om de mening van de burger te kennen over de werking van de politie en over het veiligheidsgevoel en dat de federale overheid hierop dan ook niet zou mogen besparen, hetgeen nu wel gebeurt.”, zegt Ludwig Vandenhove. “Samen met de objectieve veiligheidscijfers in een politiezone, vormen deze gegevens immers de basis voor het te voeren beleid.
In mijn periode als federaal volksvertegenwoordiger en/of senator heb ik vaak gepleit en zelfs wetsvoorstellen ingediend om een éénvormig kader te ontwikkelen waarbij politiezones regelmatig en zeker jaarlijks een minimaal aantal cijfers zouden moeten bekendmaken over de objectieve (on)veiligheid in hun zone.”
Zie onder andere de teksten en ‘Veiligheidsmonitor: onvergelijkbaar met vorige edities en bijkomende lasten voor gemeenten/steden!’ van 31 januari 2009 en ‘Lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken stelt jaarverslag 2010 voor!’ van 22 mei 2011 op deze website.

 

 

Hierover is ook een  nieuwsbericht met als titel ‘Politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken roept federale overheid op niet te besparen op Veiligheidsmonitor’ gepubliceerd op de website www.polinfo.be, de portaalsite van Kluwer voor politie professionals.

 

Zie onder andere de tekst ‘Bewoners van de politiezone Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken voelen zich veilig!’ van 21 maart 2007 op deze website.