Federale politie heeft onvoldoende aandacht voor drugs en hormonen!

“Dit is mijn visie.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“In die zin heb ik minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom ondervraagd zowel op woensdag 21 oktober 2009 in de commissie voor de Binnenlandse Zaken, de Algemene Zaken en het Openbaar Ambt, als op donderdag 22 oktober 2009 in de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

 

Hoe is het mogelijk dat de minister van Binnenlandse Zaken beslist om 600 mensen van de federale politie niet te vervangen en dat inmiddels onder andere uit het jaarverslag van de multidisciplinaire hormonencel blijkt dat zij gewoon onvoldoende personeel hebben om hieromtrent ook maar enig ernstig onderzoek te doen? Bovendien is er een heel duidelijke link tussen deze hormonenproblematiek en de drugstrafiek.
Heel wat drugs, die illegaal op de markt gebracht worden, bevatten hormonen of gelijkaardige producten.”, gaat
Ludwig Vandenhove verder.

 

 

 

 

 

“Voor mij gaat dit nog verder en raakt dit de fundamentele werking van de (federale) politiediensten. Immers, de minister van Binnenlandse Zaken kondigt, samen met het niet vervangen van 600 personeelsleden van de federale politie, aan dat zij een vernieuwd debat wil over de basistaken van de federale en de lokale politie.
Hoe valt dit te rijmen?
Enerzijds zijn er signalen dat er veel te weinig gebeurt qua onderzoek naar de handel in hormonen en (illegale) drugs en anderzijds dat er helemaal niet gecontroleerd wordt, bijvoorbeeld op grote (jongeren)manifestaties, waar precies deze producten gebruikt worden.”, besluit
Ludwig Vandenhove.

 

 

De integrale tekst van beide tussenkomsten vindt u op de website www.dekamer.be, commissie voor de Binnenlandse Zaken, de Algemene Zaken en het Openbaar Ambt van woensdag 21 oktober 2009 en de plenaire vergadering van donderdag 22 oktober 2009.

 

 

Omtrent deze aangelegenheid is er een persbericht vanuit sp.a-nationaal verspreid.
Hieronder vindt u de integrale tekst.

 

 

Van hormonen tot drugs: graag actie, mevrouw de minister!

 

 

sp.a-parlementslid Ludwig Vandenhove vroeg vandaag aan de minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom om dringend werk te maken van de strijd tegen de hormonen- en drugshandel. Want gisteren bleek na haar repliek in de commissie over de kerntaken van de politiediensten dat het maar pover gesteld is met die strijd. Turtelboom gaf aan dat de politie eigenlijk geen mensen heeft om deze strijd doeltreffend aan te pakken. Al even ontluisterend was het antwoord van de minister dat er dit jaar twee (2!) mensen aangeworven zullen worden. Vandenhove: “Als doekje voor het bloeden kan dat tellen. Terwijl de regering deze strijd structureel en doelgericht moet aanpakken. De regering Van Rompuy mag de aanpak van bijvoorbeeld de drugshandel niet beperken tot mediatieke acties zoals de drugsacties tijdens het techno-event in Gent. Terwijl ze tegelijkertijd in haar besparingsdrift liefst 600 personeelsleden van de federale politie niet meer zal vervangen.”

 

 

Vandenhove: “Helemaal te gek wordt het als men vaststelt dat de politiediensten deelaspecten van het veiligheidsbeleid, die naar onze mening duidelijk behoren tot de kerntaken van de politie, gewoonweg niet opvolgen. Integendeel heeft de regering in haar besparingsdrift meteen ook maar beslist om de komende jaren liefst zeshonderd (600!) personeelsleden van de federale politie niet meer te vervangen.”

 

 

Deze vaststelling wordt nog verontrustender als je daaraan het onderzoek van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) koppelt, waaruit blijkt dat de samenstelling van illegale drugs erg onzeker is. De drugs in België zit vol gevaarlijke rommel. Jongeren experimenteren dus kwistig op fuiven en concerten met als het ware dodelijke cocktails. En dat is een zorgwekkende trend volgens sp.a.

 

 

Vandenhove besluit: “Hormonenhandel, drugshandel, in beide gevallen telt overduidelijk het winstbejag: zoveel mogelijk geld verdienen op de rug (en de gezondheid) van anderen. Daarbij wordt gesjoemeld, gefoefeld dat het geen naam heeft. Maar voor de minister is het blijkbaar geen prioriteit. Besparen is wat voor haar telt, desnoods dan maar op de gezondheid van mensen. Voor ons is dat niet alleen onbegrijpelijk, maar eerder misdadig. Het leven van jonge mensen staat immers letterlijk op het spel!”