Doorrekening verkiezingsprogramma’s: (on)zin?

“Ook in België is het gebruik ontstaan om het Planbureau de verkiezingsprogramma’s van de verschillende politieke partijen te laten doorrekenen. (1)
Het doel: de burger zo objectief en realistisch mogelijk voorlichten over die partijprogramma’s ”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Het is één van de praktijken, die België overgenomen heeft van het zogeheten ‘gidsland’ Nederland.
Voor mij is Nederland sedert Pim Fortuyn (2) al lang geen gidsland meer.
De parlementsverkiezingen van woensdag 22 november 2023 met Geert Wilders (3) hebben mijn stelling nog maar eens bevestigd.

Ik ben al altijd een koele minnaar geweest van deze doorrekening en denk er genuanceerd over.
Fundamenteel moeten politieke partijen en politici zelf verantwoordelijkheid voor hun programma’s dragen, die programma’s na de verkiezingen verdedigen en kijken wat politiek haalbaar is.
Dat laatste geldt zeker in landen, zoals Nederland en België, waar diverse partijen moeten samenwerken om een regering te vormen, omdat geen enkele partij de absolute meerderheid heeft. 

Hoeveel Nederlanders, die voor Geert Wilders zijn extreemrechtse, populistische Partij voor de Vrijheid (PVV) gestemd hebben, zouden de cijfers van het Nederlandse Centraal planbureau geraadpleegd hebben? Weinig, anders zou de PVV zoveel stemmen niet gehaald hebben. Dus het percentage kiezers dat zich heeft laten leiden door de cijfers van het Nederlands Planbureau zal miniem zijn.
De PVV-kiezers hebben louter negatief gestemd, TEGEN iets, in plaats van VOOR iets. Bovendien zegt Geert Wilders iets totaal anders na zijn verkiezingsoverwinning dan voor de verkiezingen. Ineens moeten bijvoorbeeld de Islam en de moskeeën niet meer weg.
“Een toon matigen is een tactiek, dat is geen andere visie op”. (4)

Laten we geen tijd verliezen met technische discussies over met welke elementen het Planbureau in het model moet rekening houden.
Tijdverlies, dat bevestigt gidsland Nederland.
Het Planbureau kan veel nuttiger zaken doen.
___

Tags: