De nieuwe Gouverneurs

De Vlaamse regering heeft drie nieuwe Gouverneurs aangesteld: Carina Van Cauter (Oost-Vlaanderen -Open Vld), Jan Spooren (Vlaams Brabant-N-VA) en Jos Lantmeeters (Limburg-N-VA).

“Ik wens ze persoonlijk proficiat en veel succes, zeker onze Limburgse Gouverneur”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Maar ...

“‘De vaudeville’” rond deze benoemingen -eerst ‘objectieve examens’ (wat is dat in België en Vlaanderen?), dan toch politieke benoemingen en het lange wachten vooraleer te beslissen- ‘belast’ het imago van de nieuwe Gouverneurs. Ook al heeft een Gouverneur weinig te zeggen, de functie dwingt -ik vrees nu dwong- respect af.

Gouverneurs hebben binnen het Belgisch en Vlaams gegeven altijd goed gefunctioneerd.
Waarom moest dat dat ineens gedepolitiseerd worden? En nu dan weer ineens niet.
Politieke benoemingen zijn zo oud als België  en Vlaanderen en daar veranderen de strengste proeven en examens niets aan.
Ik ken zeer bekwame politiek benoemde ambtenaren en ik ken ronduit onbekwame ambtenaren, die zogezegde objectieve proeven hebben afgelegd.
Niet het politiek benoemen van Gouverneurs ligt moeilijk bij ‘de burger’, wel het spel en de hypocrisie errond.

Het ergste vind ik dat nu net politieke partijen, die de provincies willen afschaffen, gouverneurs krijgen.
Dat geldt nog meer voor de anti-Belgische N-VA dan voor Open Vld.
'De bezetting' van de provincies door de partijen, die de provincies net weg willen, gaat verder. (2) Hoe kan nu iemand, die de provincies wil afschaffen, er het uithangbord van zijn?

'De verandering' van de N-VA?
Er zijn nog nooit zoveel politieke benoemingen geweest sedert de N-VA deel uitmaakt van de Vlaamse regering, kijk maar eens naar de Vlaamse administratie. Of komen zij toevallig altijd het beste uit de examens? En nu deze gouverneurs.
Dit soort hypocrisie maakt de politiek kapot en doet de burger haar/zijn vertrouwen in de politiek volledig verliezen.

Ik blijf respect hebben voor de functie van Gouverneur, maar niet voor deze benoemde gouverneurs."