CD&V schuift ook lokaal naar rechts op

“Ik mis de echte linkse stemmen binnen de CD&V”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Het is ooit anders geweest.

Als de Vivaldi-regering (paars-groen-CD&V) er komt, zal de CD&V er normaal(?) deel van uitmaken. Alhoewel er intern nog heel wat over gedebatteerd wordt.
Vorige week was er nog het kritisch interview met Pieter De Crem in ‘De Standaard’. (1) Bovendien zijn er heel wat lokale mandatarissen, die zich erg negatief uitlaten over zulke coalitie, vooral uit de gemeenten waar CD&V en N-VA samen besturen.
Dat hebben we de laatste dagen kunnen merken in de media.

Wie de lokale politiek wat opvolgt, stelt vast dat de CD&V op dat niveau naar rechts opschuift. Neem nu Zuid-Limburg: in meer en meer gemeenten gaan coalities met CD&V-burgemeesters over tot privatiseringen en de uitverkoop van de openbare diensten.
In Sint-Truiden het zwembad, in Kortessem diverse Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)-diensten (2) en in Nieuwerkerken de maaltijdbedeling. (3)

In die dossiers staat de Socialistische overheidsvakbond Algemene Centrale Openbare Diensten (ACOD), Lokale en Regionale Besturen grotendeels alleen.
Waar blijft het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) Openbare Diensten?

Ik heb een zekere heimwee naar de periodes met aanwezigheid van militante Algemeen Christelijk Werkersverbond (ACW)-vertegenwoordigers in gemeentebesturen en in de politiek.”