Cartoon: Numismatische Kring Sint-Truidense Verzamelaars (NKSV) heeft de wind in de zeilen!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.

De cartoons van 2005 en 2006 werden telkens tentoongesteld en gebundeld in een cartoonboek.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).Numismatische Kring Sint -Truidense Verzamelaars (NKSV) heeft de wind in de zeilen!Enkele keren per jaar, zeker bij de eerste ruilbeurs van het jaar begin januari, doe ik de ruilbeurzen aan van de NKSV.
Ik doe dit als burgemeester, omdat ik vind dat ik 'burgervader' van alle Truienaren ben en bijgevolg regelmatig alle verenigingen in Sint -Truiden moet aandoen, maar doe dit ook uit interesse. In mijn jeugdjaren - dus zeker voor ik in de politiek zat, want nu heb ik daar geen tijd meer voor - was ik zelf een verwoed verzamelaar van postzegels, sigarenbanden, prentjes en kaarten, die bij allerlei producten staken, Artis- en Historiapunten, foto’s van wielrenners en voetballers, etc.
Veel van deze collecties (of delen ervan liggen) nog steeds bij mijn moeder. Dus wie weet, krijg ik de microbe ooit terug te pakken!

Wat mij altijd erg opvalt bij verzamelaars is hun geduld: blijven zoeken tot ze dat laatste ontbrekend stukje aan hun verzameling hebben kunnen toevoegen. Bovendien heerst er op die ruilbeurzen altijd een speciale, plezante sfeer, zo een beetje een marktsfeer.
Bij dit laatste maak ik mij altijd de bedenking dat ruilbeurzen, als een soort 'ruileconomie', dan toch de voorlopers zijn van onze huidige geldeconomie!

Vermits ik als politicus veel onder de burgers kom, stel ik vast dat meer en meer mensen allerlei dingen verzamelen, maar er niet altijd mee naar buiten komen. In die zin heeft een vereniging als de NKSV inderdaad de wind in de zeilen.
De vraag, die zich alleen maar stelt, is hoe we dat type van verzamelaars precies wel naar buiten krijgen, temeer omdat zij vaak originele stukken verzamelen en op die manier een bijkomend cachet aan de huidige ruilbeurzen zouden kunnen geven. Dat daardoor eveneens het aantal leden en bezoekers zou toenemen is aardig meegenomen.
Misschien moeten we samen, het bestuur van de NKSV en het stadsbestuur, eens bekijken hoe we dit gegeven kunnen aanpakken (via publicatie in het stedelijk informatieblad, via de stedelijke website, in samenspraak met de recent opgerichte erfgoedcel, etc).  

Als burgemeester van Sint-Truiden stel ik tevens vast, en ik kan daar alleen maar verheugd over zijn, dat meer en meer verzamelaars bezig zijn met de geschiedenis van onze stad.
In die zin is het dan ook de uitdaging om vrijwilligers, zoals de (bestuurs)leden van de NKSV en van aanverwante verenigingen, zoals de diverse heemkundige kringen, zo goed mogelijk te laten samenwerken met en professioneel te laten ondersteunen door de sedert vorig jaar actieve erfgoedcel. Sint-Truiden en de geschiedenis van onze stad kunnen er alleen maar wel bij varen!
En wat dat betreft, blijft ook de slogan 'wie zijn verleden vergeet, heeft geen toekomst meer' voor de stad Sint-Truiden van toepassing.

Deze tekst en cartoon verschenen eveneens in het tijdschrift van  de 'Numismatische Kring Sint-Truidense Verzamelaars' editie 2007/2.

Tags: