Cartoon: kunstgrasveld Nieuw Sint-Truiden!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.




De cartoons van 2005, 2006 en 2007 werden telkens tentoongesteld. In 2005 en 2006 werd er zelfs een cartoonboek gedrukt.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).

Kunstgrasveld Nieuw Sint-Truiden!

Het kunstgrasveld van Nieuw Sint-Truiden werd op maandag 29 september 2008 officieel in gebruik genomen.
Het is het eerste kunstgrasveld dat de stad Sint-Truiden aanlegt, maar zeker niet het laatste.

Na de plechtige opening door schepen van sport
Johnny Vangrieken/> en burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/> vond een galawedstrijd plaats tussen een ploeg van vertegenwoordigers van de diverse Sint-Truidense competitie- en recreatievoetbalclubs en een team van Bekende Vlamingen (BV’s).
De ploeg van BV’s (voetballers en niet-voetballers) haalde het met 2-4.

Jean-Marie Pfaff als publiektrekker nummer één, maakte zijn rol zeker en vast waar.
Er kwamen zeer veel kijklustigen opdagen om een glimp op te vangen van deze oude glorie en van de andere BV’s, zoals onder andere Carl Huybrechts, Aimé Antheunis, Danny Boffin, Sam Gooris,
Zjef Vannuytsel, Fons Dewolf en nog vele anderen.

Deze officiële opening werd ook een heus buurtfeest. Alle buurtbewoners werden immers uitgenodigd en er is ‘verbroederd’ tot in de laatste uurtjes.
“Hoewel ik zelf nog even heb ‘proberen’ mee te voetballen, heb ik dit feest zelf niet meegemaakt, omdat ik toen al onderweg was naar Melsbroek om af te reizen naar Afghanistan, in mijn functie als voorzitter van de commissie voor de Landsverdediging in de Kamer van volksvertegenwoordigers”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/>.

Al jarenlang wordt in de voetbalwereld gediscussieerd over de voor- en nadelen van kunstgrasvelden.
Het trainen en spelen op kunstgras zou volgens sommigen de oorzaak kunnen zijn van overbelastingsletsels, van kleine en grote pijntjes en van blessures bij de spelers.
Het oorzakelijk verband hiervan is wetenschappelijk niet bewezen, want deze blessures komen evenzeer voor op gewone grasvelden.

Met de ingebruikneming van dit kunstgrasveld hoopt het stadsbestuur van Sint-Truiden de kwaliteits- en capaciteitsproblemen van de voetbalvelden te verbeteren. Het grote pluspunt van kunstgrasvelden is immers dat de accommodatie zomer en winter bespeelbaar is, wat in deze regio met zijn zware leemgronden een grote troef is. Daarbij is kunstgras zeer onderhoudsvriendelijk, is het duurzaam en kan het intensief gebruikt worden.
Letterlijk en figuurlijk vormt kunstgras een stevige basis.

“Persoonlijk heb ik al een aantal keren op kunstgras gevoetbald, maar ik geef de voorkeur aan gewone, natuurlijke terreinen. Bovendien blijft voetbal voor mij een ‘wintersport’, die een stuk afhankelijk is van de natuur en van het weer. Ik hoop dan ook nooit, wat sommigen nu beweren, dat we ooit zover zullen komen dat er enkel nog kunstgrasvelden zullen zijn”, aldus
Ludwig Vandenhove/>.
“Een mix van beide, vooral om praktische redenen van capaciteit, lijkt mij ideaal.”

Dit kunstgrasveld kadert perfect in de visie ‘sport in de breedte’, met andere woorden iedereen de kans geven om haar/zijn sport in de meest ideale omstandigheden (dichtbij huis, goedkoop, kwalitatief, etc.) uit te oefenen.
Sinds de sp.a deel uitmaakt van het college van burgemeester en schepenen in 1995 is dit als het ware de rode draad doorheen het gevoerde sportbeleid.

Met de ingebruikneming van dit kunstgrasveld zet de stad Sint-Truiden haar beleid verder qua ondersteuning op alle mogelijke vlakken, maar vooral qua infrastructuur, van de provinciale voetbalclubs. Zo zijn we er bijvoorbeeld in geslaagd om de voorbije jaren, mits heel wat (financiële) inspanningen, (praktisch) de volledige infrastructuur en terreinen van alle provinciale voetbalclubs legaal te maken qua ruimtelijke ordening en serieus uit te breiden.
Er zijn slechts weinige andere gemeenten en/of steden, die ons dit voorgedaan hebben.
En dit is ook de taak van een gemeente of stad qua ondersteuning van voetbalclubs: zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans geven hun eerste voetbalstappen dichtbij huis, in het eigen dorp of de eigen wijk te zetten.
Een club in eerste of tweede klasse, zoals bijvoorbeeld de Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV), moet weliswaar ook (on)rechtstreeks ondersteund worden, hetgeen de stad Sint-Truiden ook doet, maar is op de eerste plaats professioneel, in feite een bedrijf.

Hopelijk levert dit kunstgrasveld één of meerdere Lon Polleunissen op.
KSTVV kan er maar wel bij varen!

 

 

 

 

 

 

 

Tags: