Cartoon: Ik droom van een 'Katarakt'-appel of -peer!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.

De cartoons van 2005 en 2006 werden telkens tentoongesteld en gebundeld in een cartoonboek.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).Ik droom van een 'Katarakt'-appel of -peer!

Op zondag 2 december 2007 begint op Eén van de Vlaamse Radio- en Televisiemaatschappij (VRT) de fictieserie 'Katarakt'.
Dit gegeven biedt heel wat bijkomende toeristische mogelijkheden voor Haspengouw en Sint-Truiden. Overheid en privé moeten de handen in mekaar slaan om hier maximaal op in te spelen.
Met de toenemende vrije tijd waarover de gemiddelde burger beschikt, is toerisme, zeker in het binnenland, tegenwoordig het hele jaar door belangrijk.
Nochtans is het begin van de lente zowat het officiële begin van het toeristische seizoen, zeker in Haspengouw en Sint-Truiden. De bloesemperiode en de fruitsector zijn hier uiteraard niet vreemd aan.

Toerisme is voor onze regio en onze stad nu al economisch een belangrijke sector, maar naar de toekomst toe kan deze nog toenemen. Als stad moeten we er dan ook blijven in investeren, zoals dat de voorbije twee legislaturen onder mijn burgemeesterschap al het geval geweest is.
Samen met de fruitsector en industriële activiteiten, vormt de toeristische sector de troef voor onze regio.
De uitdaging bestaat erin om deze drie economische pijlers zo aanvullend mogelijk te laten werken, hetgeen zeker mogelijk moet zijn. Denken wij bijvoorbeeld maar aan een aantal afgeleide producten, zoals appelsap, wijn, bier, appelschijfjes, fruitgerechten, etc. of aan bedrijfsbezoeken aan de veilingen en/of bepaalde fruitbedrijven.
Op sommige momenten vraagt dit van de politiek welbewuste, goed doordachte beleidskeuzes. Haspengouw moet immers de regio bij uitstek blijven waar zacht recreatief toerisme mogelijk blijft.

In dit perspectief biedt de fictieserie ‘Katarakt’ van de Vlaamse Radio- en Televisiemaatschappij (VRT) op Eén, die vanaf eind dit jaar elke zondagavond gedurende dertien weken op televisie zal vertoond worden, een unieke bijkomende kans voor Haspengouw.

‘Kararakt’ is een fictieserie over een jonge vrouw, Elisabeth, die het zieltogende fruitteeltbedrijf van haar schoonfamilie tot elke prijs wil redden.
Met nietsontziende ambitie zet ze zich daarvoor in, al wordt dat steeds moeilijker door een ernstige oogkwaal.
Geleidelijk ontdekt ze haar verleden en komt ze tot verrassende inzichten.
De serie speelt zich af tegen de achtergrond van de Haspengouwse fruitteelt op het ritme van de vier seizoenen.

Gelijkaardige producties op Eén bewijzen dat dit een enorm positief effect heeft op het aantal toeristen, zogeheten ‘televisietoeristen’, die de diverse locaties willen gaan bezoeken, die ze in de serie gezien hebben, maar die achteraf ook nog terugkeren als ‘gewone’ toerist.
Denken we bijvoorbeeld maar aan ‘Stille Waters’ en recenter ‘Witse’.
De uitdaging is nu voor de steden en gemeenten in Haspengouw, vooral Borgloon en Heers waar hoofdzakelijk de opnames zijn gebeurd en Sint-Truiden waar het centraal bezoekerscentrum zich zal situeren (alle toeristen passeren eerst langs Sint-Truiden), om hier maximaal op in te spelen.
Maar ook voor de private sector situeren zich hier heel wat opportuniteiten. Toeristen, zeker ‘televisietoeristen’, willen iets proeven en/of meenemen uit de streek, met andere woorden een ‘Katarakt’-product.
Ik weet dat het waarschijnlijk bij een door zal blijven, maar als burgemeester van de hoofdstad van Haspengouw moet ik durven dromen van bijvoorbeeld een 'Katarakt'- appel of -peer.

Ik ben ervan overtuigd dat Haspengouw en Sint-Truiden weer een schitterend toeristisch seizoen tegemoet gaan.

Tags: