Cartoon: Carnaval zal voor mij nooit meer zijn wat het geweest is!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.


“Carnaval 2008-2009 is voorbij in Sint-Truiden.
Het was voor mij niet zoals voorheen en zal dat ook nooit meer zijn.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Carnaval was voor mij meer dan 25 jaar lang (het moet tussen de 25 en de 30 jaar zijn) op verloren maandag vanaf 10 uur ‘s morgens (tot we niet meer konden!) cafés aandoen met mijn goede vriend André Leenen, die ik heb leren kennen toen ik begon te voetballen bij VK Grammenrode.
Voor de eerste maal in al die jaren heb ik dat niet gedaan, want André is in oktober vorig jaar vrij plots overleden. Verloren maandag zal voor mij dus nooit meer hetzelfde zijn!”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Ik ben altijd een echte carnavalist geweest, ook voor ik in de politiek zat (sommigen worden dat, zoals ze zich dan plots in van alles beginnen te interesseren, vanaf het ogenblik dat ze politiek actief worden!).
Carnaval wordt voor mij op straat en in de cafés gevierd, is een volksfeest en heeft wat mij betreft een uitgesproken sociaal karakter. Dit laatste merk ik bijvoorbeeld als ik vanaf 11 november, de officiële start van het carnavalsseizoen, al jaren de bals aandoe van de talrijke carnavalsverenigingen. Dit sociaal karakter zou trouwens meer benadrukt moeten worden door de organisatoren van het carnavalgebeuren, het zou het maatschappelijk aanvaarden ervan doen toenemen.”, aldus Ludwig Vandenhove.

“Buiten de hoger aangehaalde persoonlijke aangelegenheid, was het dit jaar tevens voor het eerst sedert 1996 dat ik als burgemeester samen met de Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW)-voorzitter en de schepenen, niet deelnam aan de verloren maandagstoet. Uiteraard is de huidige politieke situatie in Sint-Truiden daar niet vreemd aan.
Komedie spelen, kan ik nu éénmaal niet. Consequent en rechtlijnig blijf ik eveneens bij carnaval!
Hiermee is ongetwijfeld een periode afgesloten in het Sint-Truidens carnaval, die begonnen is in 1995 met het uithalen van stunts (wie herinnert zich nog het symbolisch wit schilderen van het stadhuis, toen een politiek hot item?), deelnames aan de verloren maandagstoet, opnames van carnavalliedjes op muziek en tekst van Willy Dewaelheyns, het uitdelen en promoten van streekproducten, waarbij de lokale middenstand gepromoot werd (soms speciaal gemaakt voor de verloren maandagstoet, zoals in 2003 de binkebroodjes (pistolets met binkbier) en in 2004 de binkepiekes (worstjes)), kroegentochten, optredens op de traditionele prinsenzittingen, etc.
Toen we ermee begonnen in 1995 was het uniek in Vlaanderen, uiteindelijk vond iedereen het normaal.
Maar welke gemeente of stad doet het ons na?
Ook daarom zal carnaval en verloren maandag voor mij nooit meer zijn wat het geweest is.”, zegt Ludwig Vandenhove.

“En de huidige (financiële) problemen van de Raad van Elf, die instaat voor de organisatie van het carnavalgebeuren in Sint-Truiden?
Ik kan hier heel kort over zijn: op de sp.a en mij (als burgemeester) heeft de Raad van Elf altijd kunnen rekenen, met respect voor hun autonomie, en dat zal ook in de toekomst zo zijn. Maar ook hier blijf ik consequent: carnaval is op de eerste plaats een zaak van ideeën en creativiteit, niet (enkel) van geld! Bovendien mag hierbij het hoger aangehaalde sociale aspect, wat compleet vergeten wordt door Sint-Truidense politici van andere partijen, die carnaval nu politiek proberen te ‘recupereren’ (zoals zovele andere zaken waar ze totaal geen verdienste aan hebben!), zeker niet uit het oog verloren worden.
En als diezelfde collega’s-politici spreken over (meer) geld voor het carnaval vrees ik dat ze bedoelen commercialiseren (in wiens belang?) en/of er andere verenigingen bij betrekken, en dan vrees ik dat ze carnaval echt niet kennen. Immers, ook al is carnaval voor mij volkscultuur, een carnavalsvereniging is niet te vergelijken met om het even welke andere (culturele) vereniging.

En dat de sp.a ook beleidsmatig bezig is met carnaval bewijst onder andere voor de tweede maal op rij het succes van de kindercarnavalstoet op vrijdagnamiddag waaraan praktisch alle Sint-Truidense lagere scholen deelnamen.
Dit jaar waren er om en bij de 1800 deelnemende kinderen.
En het mag gezegd worden: het gaat hierbij om een initiatief van de sp.a-schepenen Els Sneijers vanuit de bevoegdheid jeugd en
Johnny Vangrieken/> vanuit de bevoegdheid carnaval (ook al uniek: welke andere gemeente/stad heeft een schepen met die specifieke bevoegdheid?).
De stad Hasselt gaat dit jaar trouwens ons concept overnemen om het kindercarnaval nieuw leven in te blazen.

“Ook al zal carnaval en zeker verloren maandag voor mij nooit meer zijn wat het geweest is, de Raad van Elf zal op de sp.a en op mij kunnen blijven rekenen!”, besluit Ludwig Vandenhove.   

Tags: