Burgemeester Ludwig Vandenhove is blij met de doorbraak van de export van peren naar China!

Tussen augustus en oktober komen Chinese inspecteurs naar Limburg om te kijken hoe onze telers de conférencepeer oogsten.
De Chinese overheid vraagt de Belgische Fruitveiling (BFV) officieel om zo’n inspectiebezoek. De veiling wil immers grote hoeveelheden Haspengouwse peren naar China uitvoeren. “Dit is een belangrijke doorbraak in het dossier,” zegt Marc Evrard, BFV-verantwoordelijke voor Azië.

Vorig jaar in september ontving minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte de heer Li Chang Jiang, general administator van de Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantaine (de Chinese tegenhanger van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV)).
Ook gouverneur Steve Stevaert en burgemeester Ludwig Vandenhove waren bij deze belangrijke samenkomst aanwezig.

Gezien de grote interesse vanuit China voor de Haspengouwse peren, was het uitermate belangrijk dat de heer Jiang een ontmoeting had op topniveau, met name met minister Rudy Demotte, zodat dit exportdossier kracht bijgezet kon worden.
Burgemeester Ludwig Vandenhove bemiddelde dan ook samen met gouverneur Steve Stevaert bij de minister zodat deze ontmoeting zeker kon plaatsvinden.

De perenproductie is momenteel - en zal dat de komende jaren nog meer worden - de steunpilaar van de Belgische fruitteelt. De afzet van peren in China, een land met 1,3 miljard inwoners en dus potentiële consumenten, zou betekenen dat de fruitteelt in ons land, en dan vooral in Limburg, een ‘enorme boost’ zou krijgen.  Dit zou uiteraard ook de werkgelegenheid in onze streek enorm ten goede komen en dat moet uiteraard ondersteund worden.

Burgemeester Ludwig Vandenhove is tevreden dat het bezoek van de Chinese delegatie vorig jaar, waarbij hij bemiddelde, nu meer dan waarschijnlijk concrete resultaten op het terrein zal opleveren.