ACOD-Spoor en sp.a-Limburg op één lijn over spoorproblematiek Limburg!

Tijdens een persconferentie op vrijdag 3 april 2009 hebben de socialistische spoorvakbond (Algemene Centrale der Openbare Diensten (ACOD)-Spoor)) en sp.a-Limburg een aantal concrete eisen bekendgemaakt, die de dienstverlening van de Limburgers, die regelmatig de trein gebruiken, moeten verbeteren.

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove was woordvoerder namens sp.a-Limburg.

 

 

 

 

Concreet gaat het om de volgende actiepunten:
- Hasselt is de enige provinciehoofdplaats, die geen permanente verbinding om het uur met Brussel heeft.
ACOD-Spoor en sp.a-Limburg willen hetzelfde voor Hasselt als voor de andere provincie-hoofdplaatsen;
- de electrificatie van de goederenspoorlijn 21 C tussen Genk en Bilzen, hetgeen tijdswinst oplevert voor het goederentransport, maar vooral in het station van Hasselt meer tijd en ruimte vrijmaakt voor het reizigersverkeer;
- een oplossing van de steeds maar toenemende vertragingen;
- de aanleg van een dubbelspoor tussen Landen en Alken.

 

 

 

 

 

Een betere mobiliteit van en naar Limburg, maar ook binnen Limburg, moet globaal aangepakt worden, waarbij alle vervoersmogelijkheden langs mekaar gelegd worden. Zo kan bijvoorbeeld een ontdubbeling van het spoor tussen Alken en Landen mee een oplossing bieden voor de ontsluiting van Sint-Truiden en de er achterliggende gemeenten en steden. Ook moet het zogeheten Spartacusplan van ‘De Lijn’ met plannen voor een light-rail in die globale context bekeken worden.
Burgers zijn te overhalen om meer het openbaar vervoer te gebruiken als ze zeker zijn van een goede en vooral snelle dienstverlening.”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

 

Deze persconferentie kon op heel wat mediabelangstelling rekenen. Er werd onder andere op vrijdag 3 april 2009 een item aan gewijd op Radio 2 Limburg en TV Limburg (TVL) en op zaterdag 4 april 2009 verscheen een artikel in de kranten ‘De Standaard’, ‘Het Nieuwsblad’, ‘Het Laatste Nieuws’ en ‘Het Belang van Limburg’.

 

 

Indien u de integrale versie van de perstekst wenst, stuur gerust een mail naar burgemeester@sint-truiden.be.