12e editie J-Day andermaal een groot succes!

De 12e editie van J-Day op zaterdag 15 maart 2008, een initiatief van burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove, was andermaal een groot succes.

Heel wat jeugdspelers en hun begeleiders van voetbalclubs uit de regio van Haspengouw (de provincies Limburg, Vlaams en Waals Brabant en Luik) zakten naar Sint-Truiden af voor een Omni-Foot-Happening in en rond het sportcomplex Sint-Pieter en de voetbalwedstrijd Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV) - Cercle Brugge.
Het orgelpunt, met name de broodnodige overwinning van KSTVV in de strijd om het behoud in eerste klasse, ontbrak echter.

 

 

J-Day vond voor het eerst plaats in 1997 met als doelstelling de voetbaljeugd van de regio Haspengouw samen te brengen.
Op deze manier kunnen jonge spelers mekaar beter leren kennen in een meer ontspannen en recreatieve sportsfeer, los van alle competitieve elementen, waarbij respect geen ijdel begrip is.
Een andere bijkomende doelstelling van dit voetbalevenement is om de verschillende steden en gemeenten van de regio Haspengouw dichter bij mekaar te brengen en zo tot een nauwere intergemeentelijke samenwerking te komen.
En deze samenwerking is niet alleen gericht op het sportieve, maar ook op andere vlakken, zoals onder andere sociaal-economisch, toeristisch en cultureel. De stad Sint-Truiden heeft immers een groot hinterland en de bedoeling van J-Day is precies om dit op sportief vlak en voetbalgebied tot uiting te laten komen.
De onderliggende gedachte van J-Day is eveneens om de banden tussen al deze clubs uit de regio en KSTVV nauwer aan te halen. Inzake het wederzijds aantrekken van spelers heeft dit ook alleen maar voordelen.

 

 

 

 

Eén van de uitlopers van J-Day is het project FC Hesbania.
FC Hesbania is een jeugdvoetbalopleidingsproject dat als doelstelling heeft alle jeugdvoetballers van de Sint-Truidense voetbalclubs een nog betere jeugdopleiding te geven.
Oorspronkelijk was het de bedoeling om dit project van FC Hesbania uit te breiden over heel de regio Haspengouw, maar tot op dit ogenblik is dit nog niet gelukt.

Zie hierover ook de uitspraken 'Project FC Hesbania ter ziele!' en  
Ludwig Vandenhove over het FC Hesbania-project naar aanleiding van de 12e editie van J-Day!’ op deze website.

 

 

Op de 12e editie van Hesbania-J-Day mochten we weer een grote opkomst noteren.
Voor het namiddagprogramma waren er meer dan 450 deelnemers en voor het bijwonen van de wedstrijd KSTVV-Cercle Brugge waren niet minder dan 2000 kinderen met hun begeleiders aanwezig.

 

 

 

 

 

In de namiddag was er tevens de voetbalwedstrijd tussen de amateurvoetbalploeg FC Fortuna en het voetbalelftal van de Belgische burgemeesters onder leiding van burgemeester Ludwig Vandenhove.
Jaarlijks spelen de Belgische burgemeesters enkele wedstrijden, waaronder de jaarlijkse interland tegen de Nederlandse burgemeesters. Maar bij J-Day is er ook telkens een match tegen een Sint-Truidense amateurploeg, die bij voorkeur haar jubileum viert, zodanig dat het ook voor deze spelers en ex-spelers een speciale dag is. Immers, voor een amateurvoetballer is de heilige grasmat van Staaien betreden een hoogdag.
Dit was nu ook het geval bij de voetbalploeg FC Fortuna, die dit jaar 35 jaar bestaat.
Zulke amateurvoetbalploegen, noem het maar café-ploegen, die meer en meer verdwijnen, de gelegenheid geven om op Staaien te spelen, geeft ook uiting aan het volkse karakter van een club als KSTVV.
De uitslag werd 0-0, met de strafschoppen ging de overwinning uiteindelijk naar FC Fortuna.

Na een schitterende voetbaldag was de ontgoocheling, met de 0-0-uitslag tussen KSTVV-Cercle Brugge ’s avonds, vrij groot.
Uiteraard moeten wij erin blijven geloven, maar de strijd om het behoud wordt elke dag moeilijker!