Vlaamse Belastingdienst (VLABEL)

“Op dinsdag 26 september 2023 vond er in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie een interessante bespreking plaats met VLABEL”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

“Ik stelde een aantal vragen.

Een eerste vraag ging over de controles van VLABEL op gokbedrijven.
VLABEL stelt enkel vast of alle belastingen betaald zijn en controleert niet of de vergunningen al dan niet in orde zijn.
Dat is het werk van de federale Kansspelcommissie (KSC).
De samenwerking tussen VLABEL en de KSC kan heel wat beter.

Een tweede vraag handelde over de gunstregeling qua erfbelastingen voor familiale vennootschappen.
VLABEL spreekt hier zelf over een discriminatie. Daarom hebben wij als VOORUIT tot tweemaal toe een voorstel van decreet ingediend. Maar het werd elke keer weggestemd door de N-VA-cd&v-Open Vld-meerderheid. (1)
Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele (N-VA) valt hier overduidelijk zijn administratie af.
Ik citeer uit de voorbereidende nota van David Van Herreweghe, administrateur-generaal van VLABEL: “De oplossing zal desgewenst van de decreetgever moeten komen”.

Een derde vraag betrof de samenwerking tussen VLABEL en Wonen Vlaanderen. (2)
De aanleiding: het lokale dossier in Sint-Truiden rond ‘de rotte appartementen’ van de residentie Platanus in Sint-Truiden.
Ik blijf herhalen dat in zulke uitzonderlijke dossiers er een ambtshalve vrijstelling zou moeten verleend worden van de ‘krotbelasting’ in plaats van dat ieder gezin individueel die vrijstelling moet aanvragen. Het zijn immers administraties, die beide onder dezelfde minister vallen."
___