Natuur.huis Haspengouw “Mergels van Gelinden”: kent u het?

In Gelinden (Sint-Truiden) ligt het Natuur.huis Haspengouw “Mergels van Gelinden” vzw (Kleinveldstraat 54).

Spijtig genoeg nog te weinig bekend in Sint-Truiden en omgeving”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove, die lid is van de Algemene Vergadering.

“Het ligt in de omgeving van onder andere het natuurreservaat Overbroek 1 en 2 en van de Mergels van Gelinden, een belangrijke geologische site en is het vertrekpunt voor een aantal wandelingen en ontdekkingen in de omgeving.

Het gebouw was oorspronkelijk eigendom van de vzw Progressieve Ecologische Samenwerking (PES).
Bezieler was Jef Thewis, nog jaren Socialistisch collega-schepen geweest in mijn paarse coalities.
Samen met een aantal vrijwilligers heeft Jef Thewis begin jaren ’90 van de vorige eeuw nog een heus ontmoetingslokaal gebouwd in Gelinden. Ook al bloeide het verenigingsleven en het vrijwilligerswerk in die periode nog veel meer dan nu, toch was het toen al een huzarenstuk om in zulke kleine dorpsgemeenschap dat nog te realiseren.
De naam PES werd niet toevallig gekozen door Jef Thewis.
PES stond symbool voor het ecologisch, natuur-, progressief en Socialistisch gedachtengoed van Jef.

In 2008 is het gebouw dan overgedragen aan de nieuwe vzw. De lokale Natuurpuntafdeling Aulenteer zocht een nieuw lokaal en zo kwamen zij in Gelinden terecht.
Tegelijkertijd kreeg het voormalig ontmoetingscentrum een bijkomende functie als bezoekerscentrum. Geïnteresseerden kunnen er onder andere terecht voor een waardevolle collectie geologisch materiaal.

Langs het Natuur.huis Haspengouw “Mergels van Gelinden” ligt een woning, die een tijdje te koop gestaan heeft.
Spijtig dat de stad Sint-Truiden niet bereid was om een financiële tussenkomst te doen voor aankoop van dat pand.
Het zou toegelaten hebben om de locatie nog meer uit te bouwen rond het gegeven natuur. Bovendien zou het een impuls kunnen zijn in de dorpsgemeenschap van Gelinden.
Mijn visie: een gemiste kans en de bevestiging van het geringe belang dat het vorig en het huidig stadsbestuur hechten aan natuur en natuurbeleving.”