‘Rotte’ appartementen: Ludwig Vandenhove ondervraagt minister

“Ik vind dat Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele ‘de krotbelasting’ voor de appartementen van de residentie Platanus in Sint-Truiden moet herbekijken”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Hij is zowel bevoegd voor Wonen Vlaanderen, die de inventaris opgemaakt heeft, als voor de Vlaamse Belastingdienst, die de heffing doen.

De betrokken bewoners zijn al genoeg getroffen: de meesten betalen nog altijd de lening af, moeten de huur betalen voor een andere huisvesting, er is de onroerende voorheffing, de huur voor de watermeters is nog maar net gestopt en nu deze ‘krotbelasting’. Bovendien kunnen ze geen beroep doen op een huursubsidie en/of welke premie dan ook, vermits ze officieel nog eigendom hebben. En ook de stad Sint-Truiden maakt fouten: omdat sommige personen er officieel nog wonen, moeten ze huisvuilbelastingen betalen en als ze ergens anders wonen, krijgen ze belastingen voor een tweede verblijf.

Kan de minister in dat soort uitzonderlijke situaties geen globale vrijstelling toekennen?
Kan er geen uitzondering gemaakt worden voor een huursubsidie en/of een andere premie? De getroffenen zijn immers officieel nog eigenaar en kunnen daar bijgevolg geen beroep op doen.
Moeten er geen decretale aanpassingen gebeuren om aan dergelijke situatie het hoofd te kunnen bieden?

Ik zal deze vragen en nog andere stellen aan de minister.
Afwachten wat de minister gaat antwoorden.”