Zomerbars of niet?

“Er duiken steeds meer ‘occasionele bars’ op, zeker in de zomer. Dat is ook het geval in Sint-Truiden”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Is dit een goede zaak of niet?

Het antwoord hierop is niet zo eenduidig en simpel.
Het publiek en vooral jongeren willen extra en nieuwe initiatieven. De lokale horeca is daar echter niet zo gelukkig mee, want dat betekent concurrentie.
Beide standpunten zijn verdedigbaar.

Mijn visie is dat dit globaal moet bekeken worden in functie van heel het horecagebeuren in een gemeente. Bovendien moet hier voldoende overleg over zijn met de reguliere, private sector.
Een horecazaak, die in de zomer- en/of in een andere periode, bijkomende initiatieven wil nemen, lijkt mij verdedigbaar. 
Dat is nu eenmaal eigen aan het ondernemerschap en de vrije markt. Maar met toelatingen voor ‘bijberoepers’, die een graantje willen meepikken door op één of meerdere plaatsen extra horeca-activiteiten te ontwikkelen, moeten gemeenten eerder spaarzaam omspringen.
Hierbij zou beter moeten getoetst worden wat de gevolgen voor de reguliere zaken zijn, er rekening mee houdende dat de sector het sowieso al niet gemakkelijk heeft.

Als gemeente hebben we slechts een beperkte impact op heel het middenstands- en horecagebeuren.
We mogen niet die indruk wekken, enkel een omkaderend beleid behoort tot de mogelijkheden. Maar het ‘(on)nut’ van zomer- of andere bars hoort daar voor mij bij.
Het stadsbestuur moet samen met de sector zulk een omkaderend lokaal horecaplan trachten uit te werken. Maar neen daarmee zullen we niet kunnen oplossen wat ik zo vaak hoor, zeker van de jongeren: “In Sint-Truiden is niets of veel te weinig te doen in het weekend.”
Dat kan enkel de private sector zelf oplossen.(1)”
___