Over buurtpreventie, buurtnetwerken en WhatsAppgroepen

‘Buurtnetwerken verenigen 20 000 Limburgers, maar chaos regeert’ (1).
Dat titelt Het Belang van Limburg van dinsdag 1 augustus 2023 op de voorpagina.

“Niks mis met deze ‘forse’ aankondiging.
Elk initiatief rond veiligheid is positief, maar ik wil er als gewezen Limburgs gedeputeerde van Veiligheid enkele kanttekeningen bij maken”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Vooreerst zitten we bijna in het laatste jaar van de huidige legislatuur.
Is er dan al die voorgaande 4,5 jaren niets gebeurd?
Vervolgens geloof ik veel meer in algemene preventie initiatieven, die een provinciebestuur kan ondernemen naar gemeenten en politiezones toe. Zo heb ik bijvoorbeeld in mijn periode als gedeputeerde sterk ingezet op de opleiding van vrijwilligers qua inbraakpreventie, die in hun buurt sterk sensibiliserend kunnen werken. (2) Ook was er de jaarlijkse actie ‘1 dag niet’, waarbij expliciet de nadruk werd gelegd op anti-inbraakacties. (3)
Welke acties heeft mijn opvolger op dat vlak verdergezet en/of ondernomen?
Ten derde vertrouw ik eerder op een goede algemene werking van buurtcomités om de nodige sociale controle uit te oefenen dan wel in de specifieke werking van Buurtinformatienetwerken (BIN‘s).
Ik heb als gedeputeerde altijd BIN’s en/of WhatsAppgroepen ondersteund bij vragen, maar ze nooit actief gepromoot.
Het gevaar bestaat dat burgers gaan denken dat ze zelf politievrouw of -man moeten spelen en dat kan niet de bedoeling zijn.
Tenslotte wordt de veiligheid in buurten het best gegarandeerd via een goede lokale politiewerking dichtbij de burger met onder andere een doorgedreven wijkwerking.
Sowieso moeten voor mij per definitie alle acties van vrijwilligers op het vlak van veiligheid geweten zijn en gecoördineerd worden door de lokale politie.

Er is vrijwilligerswerk genoeg weggelegd bij het veiligheidsgebeuren en/of het uitoefenen van sociale controle zonder dat sommigen zich geroepen voelen om zelf ‘sheriff’ te gaan spelen.”