Cartoon: Graffitikunst: ook nog in Sint-Truiden?

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Graffitikunst: ook nog in Sint-Truiden?

Ja, graffiti is voor mij kunst.”, zegt gedeputeerde en gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Dat is de reden waarom ik in mijn beleidsperiode als burgemeester zovele initiatieven van kunst in de openbare ruimte genomen heb, waartoe voor mij ook graffiti behoort. Zo zijn er heel wat beelden en andere kunstwerken op openbare plaatsen in Sint-Truiden bijgekomen.
Ik speel, samen met een aantal anderen, nog altijd met de idee om hier een boek over te maken in de vorm van een wandel -en/of fietsroute.
Zie Permanente kunstroute in Sint-Truiden? van 22-05-2008 en  Beelden in het stadspark van 25-06-2012 op deze website.

In diezelfde context lig ik mee aan de basis van het project ‘Kunst Groen’, waarbij kunst in de groene openbare ruimte gebracht wordt.
Zie "Kunst Groen 20•12" van 20-05-2012 op deze website.

Graffiti in een stadsomgeving heeft voor mij een dubbel doel: enerzijds graffitikunstenaars de kans geven om hun kunstvorm op een creatieve en originele manieren te uiten, anderzijds illegale graffitiactiviteiten op banken, gebouwen, openbaar domein, etc.  te vermijden.
Dankzij dit gevoerde beleid hebben wij in Sint-Truiden op enkele kleine uitzonderingen na nooit last gehad van illegale graffiti.

Zo hadden wij een legale graffitimuur aangelegd op de parking van de Veemarkt.
Met de bouw van de nieuwe sporthal op die plaats - sp.a had daar andere voorstellen - is die verdwenen.
Zie Wat moet nog allemaal wijken? van 22-05-2013 op deze website.
Hierrond werden met de preventiedienst regelmatig aangepaste activiteiten georganiseerd, ook al omdat daar het skatepark ligt.
Hetzelfde gebeurde als er in buurten, deelgemeenten of dorpen graffiti aangebracht werd.
Er was telkens een happening.

Op heel wat plaatsen in de stad en erbuiten zijn diverse graffitikunstwerken te zien.
Er is zelfs een brochure met een wandel- en fietsroute rond ontwikkeld.
Op een studiedag van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) op donderdag 6 mei 2010 in Gent, waar jongerenpreventiewerker Erik Jamar één van de sprekers was, werd Sint-Truiden zelfs voorgesteld als een voorbeeld voor Vlaanderen.

In ons programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 voorzagen wij nog meer projecten on der de vorm van ‘street art’, waaronder graffiti.
Zie Sint-Truiden 2.0 van 10-09-2012 op deze website.

Wij vragen dan ook aan de CD&V-Open Vld-meerderheid om hier over na te denken en zeker om zo snel mogelijk een alternatieve legale graffittimuur te maken willen zij illegale activiteiten te vermijden.
Als sp.a, samen met onze culturele organisatie Curieus, zijn we zelf op zoek naar zo een alternatieve muur en van plan om in die richting activiteiten te ondernemen.
Het is een goede manier om cultuur en kunst, jeugdbeleid en het nadenken over het gebruik en de inrichting van de openbare ruimte te combineren.

Geef de graffiti kunstenaars en de jongeren hun legale muur terug!

 

Zie ook Graffitikunstenaars verfraaien opnieuw station Sint-Truiden! van 07-06-2011 en Graffitifolder stad Sint-Truiden aangepast van 28-01-2012 op deze website.