Cartoon: fietstaxi nieuwigheid in bloesemperiode!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt.


De cartoons van 2005 en 2006 werden telkens tentoongesteld en gebundeld in een cartoonboek.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).

Fietstaxi nieuwigheid in bloesemperiode!


De bloesemmaand wordt een echt landschapsfeest met diverse belevingen langs de betoverende fiets-, wandel- en autoroutes. Vier fietslussen leiden je langs de bloesempracht, de opengestelde fruitbedrijven, veilingen en producenten van streekproducten. Er zijn vier bloesemwandelingen en de twee autolussen zijn ook uitermate geschikt voor de motorfiets.

Stuur je liever niet zelf, dan kan je mee met het gloednieuwe bloesembusje of met de fietstaxi.

De fietstaxi is een overdekte driewieler. Achter de chauffeur kunnen ook twee passagiers plaatsnemen. Vergelijk het met de riksja in Azië maar dan in een eigentijdse, aerodynamische vormgeving. Een herlaadbaar motortje ondersteunt de trapper van dienst. Die geeft je af en toe wat toeristische informatie, terwijl je lui achterover leunt en je laat ‘vervoeren’. Je moet wel vooraf reserveren. Een tocht duurt zo’n twee uren. Per persoon en per uur betaal je 6,00 EUR, dus 24,00 EUR in het totaal.

De fietstaxi is ongezien in België. “Wij haalden de mosterd in Düsseldorf,” zegt burgemeester Ludwig Vandenhove. “Na de bloesemmaand willen wij de fietstaxi blijven aanbieden om bezoekers en inwoners op een alternatieve, ludieke en individuele wijze onze fruitstad en omgeving te laten ontdekken.”


De fietstaxi wordt bestuurd door werknemers van de V.Z.W. Basis uit Hasselt, die mensen met tewerkstellingsproblemen een kans wil geven op de arbeidsmarkt door middel van een fietsproject. De fietstaxi is trouwens eigendom van deze V.Z.W. Zo koppelen we de beleidsdomeinen toerisme en sociale tewerkstelling aan mekaar.

De drie laatste zondagen van april kan je van 10.00 uur tot 18.00 uur terecht in een fruitbedrijf voor een gratis rondleiding met een professionele gids, afgesloten met het biertje Bloesembink, een kopje koffie en een stuk fruittaart. In de namiddag is er live muziek en kan je gezellig ‘terrassen’.

Haspengouw beleef je het meest intens tijdens een verblijf. Kies uit de fiets- en wandelpakketten met overnachting en heel wat extraatjes die je de fruitstreek helemaal laten ontdekken.
Dit jaar slaap je echt met je hoofd tussen de bloesems, want op maandagnacht 30 april kan je exclusief kamperen in een boomgaard, terwijl het kampvuur knettert. Zeventig mensen kunnen het meemaken bij fruitteler Vaes in Helshoven. Na een avondwandeling in de bloeiende boomgaarden brengt een theatergroep verhalen en muziek bij het kampvuur en wordt er nog gezellig nagepraat.

Ook nieuw dit jaar is de streekproductenmarkt in het oud stadhuis. Iedere dag van april kan je tussen 10.00 uur en 16.00 uur doorlopend gratis proeven, keuren en kopen van al het lekkers uit Haspengouw. In een tot markt omgetoverde stadshal presenteren artisanale fruitproducenten, de Belgische Fruitveiling en de Veiling Haspengouw hun heerlijkste eetwaren.

Tags: