Buurtcomités: ja, maar

Tijdens de gemeenteraad van maandag 26 augustus 2024 heeft Groen via een bijkomend agendapunt voorgesteld om de buurtcomités te betrekken bij het groenonderhoud van het openbaar domein en het bestrijden van onkruid.

“Voor VOORUIT mag dat, maar uiteindelijk blijft groenonderhoud een basistaak van de overheid, in dit geval van de stad Sint-Truiden”, zegt Ludwig Vandenhove.
“We moeten de opdrachten van de stad Sint-Truiden niet ‘afschuiven’ op vrijwilligers.

Het voorstel van Groen is ongetwijfeld ingegeven door de slechte aanpak van de stad Sint-Truiden de laatste tijd.
Veel te weinig personeel aan de basis, die het echte werk moet doen.
Sedert mijn periode als burgemeester is de piramide omgedraaid: bovenaan de top teveel personen, die ‘denken’, onderaan te weinig mensen, die ‘werken’.
Er moet opnieuw een evenwicht komen: ‘denken’ en ‘werken’.

Het is positief dat de buurtcomités, die dat wensen, meer doen dan gezellige en plezante activiteiten, maar dan is dat best niet ter vervanging van datgene wat de stad Sint-Truiden moet doen. Laten we bijvoorbeeld terugkijken naar de Covid19-periode, waarbij mensen zich inlieten met buren, die het niet zo goed maakten of bepaalde hulp nodig hadden.
Dat lijkt ons als VOORUIT een mogelijke buurtbezigheid, net zoals na te gaan hoe de eenzaamheid zo goed mogelijk kan aangepakt worden.
Een mogelijke basis is het project ‘Zorgzame Buurten’.(1)

Vrijwilligers kunnen nooit de plaats innemen om normale taken te vervullen, die in principe door (eigen)overheidspersoneel kunnen gebeuren.

Nu het economisch goed gaat, lijkt dat misschien allemaal logisch. Maar economie is een cyclus en ooit zal het (veel) slechter gaan met veel werkloosheid.
Ik vind algemeen dat de huidige generatie politici daar te weinig aan denkt.”
___