Arme boeren?

“Arme boeren klopt misschien voor sommige landbouwfamilies, maar niet voor de Boerenbond (BB), die zich nochtans uitgeeft als DE vertegenwoordiger van de landbouwers”, zegt Ludwig Vandenhove. “Dus arme boeren moet sterk gerelativeerd worden.

Het eigen vermogen van de BB is aangegroeid tot 5,5 miljard euro door heel wat participaties, onder andere in de KBC, of de Kredietbank.
In 2023 maakte de commerciële tak van de BB, de Maatschappij voor Roerend Bezit van de Boerenbond (MRBB), een nettowinst van 436 miljoen euro.
(1)

Is daar iets mis mee? Op zich niet, we leven nu éénmaal in een vrije markteconomie. Maar communiceer eerlijk.

Als de BB acties organiseert tegen bepaalde maatregelen van de overheid, zoals het stikstofdossier, de mestproblematiek, het beperken van het pesticidengebruik of andere mag dat toch wel eens sterk benadrukt worden. Elke bank, evenzeer de KBC, biedt tegenwoordig al dan niet zogezegde duurzame beleggingsproducten aan. Dat de KBC dan ook maar eerlijk is in campagnes door de link met de BB te benadrukken en dat de BB niet altijd staat voor de meest duurzame oplossingen voor de landbouw. 

Ik heb het enkele keren gezegd in het Vlaams Parlement: de landbouwers kiezen de verkeerde tegenstander(s).
Waarom gaan ze niet betogen voor de gebouwen van de BB en/of de KBC?
Door altijd maar groter te willen gaan in de landbouw hebben net heel wat families zich diep in de schulden gestoken op aanraden van de BB en met geleend geld van de KBC.
Andermaal blijkt uit de financiële cijfers dat de BB één van de machtigste kapitaalgroepen in België is.
De BB, onder andere via de cd&v, blijft de landbouwers maar adviseren steeds groter te gaan, terwijl de echte toekomst precies ligt in land- en tuinbouw op kleinere, duurzame en klimaat vriendelijke wijze.

Soms zeggen cijfers veel meer dan ernstige dossiers.” 
___