Limburg

Enkele aanpassingen voor het Limburgs hoger en universitair onderwijs

Een aantal Limburgse Vlaamse parlementairen, waaronder Ludwig Vandenhove voor VOORUIT, hebben een decreet ingediend om enkele technische aanpassingen door te voeren voor het hoger en universitair onderwijs in Limburg.

Titel: ‘Voorstel van decreet tot wijziging van het decreet van 20 juni 2008 houdende het statuut van de Universiteit Hasselt en de Hoge Raad voor het Hoger Onderwijs in Limburg, wat de structuur van het beheer en de actualisering van de bestaande bepalingen betreft’.

Kolenhaven/Insteekhaven Lummen: het vervolg

“Een gedeelte van de bevolking, zeker in Lummen, blijft bezorgd over de uitbreidingsplannen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Ik heb dat nog gehoord tijdens gesprekken, die ik in januari 2024 gehad heb met een aantal inwoners.

In oktober 2023 heb ik daar reeds een schriftelijke vraag over gesteld aan zowel Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA), als aan Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld). Maar het antwoord was allesbehalve concreet en duidelijk. 

Betonstop? Weinig van te merken

“Overstromingen, droogte, hitte zijn ook in Vlaanderen - relatief nieuwe - fenomenen.
Eén van de oplossingen: ontharden. Maar de resultaten blijven tegenvallen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Beseffen we dan echt de hoogdringendheid niet?

Vzw Natuurpunt en vzw Breekijzer komen met nieuwe cijfers.(1)(2)(3)(4)

In Vlaanderen nam tussen 2013 en 2021 de verharde oppervlakte toe met 14 827 hectaren.
In Limburg kwam er elke dag één hectare extra beton bij of de oppervlakte van twee voetbalvelden.

Tags:

Daar ben ik fier op

“Vandaag titel in Het Belang van Limburg: ‘Boeren beheren voor het eerst een natuurreservaat: primeur voor Borgloon’.(1) Nog een project van mij toen ik Limburgs gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur was. En daar ben ik fier op”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Zie je wel dat landbouw en natuur kunnen samenwerken.
Ik heb daar indertijd zeer intensief moeten over vergaderen met de Boerenbond(BB) - de vzw Boerennatuur - en de vzw Natuurpunt.

“Port of Limburg”: hoe zit het met de veiligheid?

“Binnenkort opent de zogeheten “Port of Limburg” op de voormalige site van Ford in Genk.
Daar zullen tot 350 000 containers per jaar worden afgeladen”, zegt gemeenschapssenator Ludwig Vandenhove. “Maar hoe zit het met de veiligheid, zeker met de toegenomen drugstrafiek in ons land?

Voedselbanken worden steeds belangrijker

“Dat is een groot probleem”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Het betekent dat steeds meer gezinnen en personen niet meer rondkomen, zelfs niet om in de basisbehoeften - voeding - te kunnen voorzien.

Enkele cijfers: de Voedselbank in Limburg heeft in 2023 1 686 ton voedsel bedeeld aan behoeftige Limburgers. Of 10% meer ten opzichte van 2022. 
De opslagcapaciteit is uitgebreid tot 2 000 m2, het aantal vrijwilligers is gestegen van 20 tot 50. Dus deze cijfers bevestigen nog maar eens dat de armoede stijgt, ook in Limburg.(1)

Tags:

Wat met dezelfde namen op kieslijsten?

“Het kan voorvallen dat er personen met dezelfde voornaam en naam op een kieslijst staan, zoals bij de komende gemeenteraadsverkiezingen van zondag 13 oktober 2024”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Met de fusies van een aantal gemeenten wordt die kans nog groter.

VOORUIT heeft bijvoorbeeld een Willy Claes in Hasselt ('de' Willy Claes) en een Willy Claes in Kortessem.
Zij zullen nu beiden op dezelfde lijst staan, want Hasselt en Kortessem zijn gefusioneerd tot één gemeente.
(1)

Tags:

“Limburg moet ontwrichte zone blijven”

Dat zei Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove tijdens de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement op woensdag 31 januari 2024.

“In een erkende ontwrichte zone kunnen bedrijven bij nieuwe aanwervingen een serieuze loonkostenverlaging krijgen tot 2030”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw Jo Brouns (cd&v) heeft toegezegd dat hij het dossier op vrijdag 2 februari 2024 al op de Vlaamse regering wil brengen.(1)

Sociaal bewogen personen 2024 ACOD-Limburg

“De Algemene Centrale van de Openbare Diensten (ACOD)-Limburg reikt elk jaar de prijs ‘Sociaal Bewogen Persoon’ uit.

"Dit jaar waren er twee laureaten: Musti Önlen van het burgerinitiatief vzw Homie(1) en Egon Heeren van de vzw Enchanté(2)”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

Tags:

Akkoord met Sociaal Economische Raad Regio Limburg (SERR)

De SERR Limburg heeft een memorandum opgesteld voor de diverse verkiezingen, die eraan komen.
De SERR organiseert het overleg van de sociale partners in Limburg.

Ik ga als Vlaams volksvertegenwoordiger volledig akkoord met de eisen van de Limburgse sociale partners”, zegt Ludwig Vandenhove.
Voor mij mogen ze zelfs nog een stuk verder gaan. Wij moeten vanuit Limburg blijven ijveren dat we op dezelfde basis behandeld worden als alle andere Vlaamse provincies, niet meer, maar ook niet minder.

Tags:

Pagina's

Abonneren op RSS - Limburg